”I kissed a logger”

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
”Logger. Dropping panties since bitches started needing wood.” Undrar om en sådan t-shirt, som jag erbjuds att köpa på webben, imponerar på kvinnorna. Nä, trodde inte det.

Och troligen är det ganska få kvinnliga loggers som köper den.

Annons
Annons

SKOGEN 11/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr.
Digitala utgåvor ingår»
Jag vet inte i vilka länder den här onlinebutiken säljer bra. Kanske i USA. Inte för att machostilen är allenarådande där, såvitt jag vet. Men en viss tradition lever kvar på sina håll. Säkert bottnar den i en tuff historia. På 1980-talet pratade jag med en logger som högg upp grova träd som mejats ner av en explosiv vulkan i nordvästra USA, Mount S:t Hellens. Om den hade exploderat på en vardag hade hundratals skogsarbetare strukit med. Men det var en söndag, så ”bara” ett sextiotal geologer och fotografer drabbades.

Eftersom det fortfarande var risk för utbrott när jag kom dit frågade jag huggaren om han inte var orolig när han jobbade i det ödelagda området.
– Jo, kanske, men jag får tio dollars risktillägg om dagen, svarade han och kröp vidare med sin såg under alla jätteträd som vikt ner sig i den branta sluttningen.
Dödsförakt i västernanda.

Även i Sverige vilar skogsarbetet på en tuff historia. Att hugga på rakt ackord i meterdjup snö var hårt även sedan motorsågarna gjort sitt intåg. Men arbetsvillkoren har förbättrats och år för år har kraven på dem som gör jobbet stegrats på andra sätt än fysiskt. Kanske är det en av förklaringarna till att det svenska skogsbruket inte framställer sig som på en annan t-shirt: Som evolutionens apmänniskor som utvecklas – till en åter mer hopkrupen manuellarbetare i skogen.

I Sverige är skogsarbetets sociala forum fulla med lärorika och ofta roliga diskussioner. Att skogsfolk inte målar upp sig som grottmänniskor är en av branschens konkurrensfördelar. Det lockar människor som vill utveckla branschen, utvecklas själva, vara en del av samhället och vill att alla ska trivas på jobbet i en tid när jargongen på många arbetsplatser i samhället avslöjas som ganska bedrövlig, eller värre. 

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSkogsbranschen är inget paradis på jorden. Men jämfört med många andra länder är vi en betydligt mer integrerad del av samhället. Inga outsiders. Läs bara reportagen i novembernumret av tidningen! Om arbetsplatser med utvecklingsorienterade människor och hög social kompetens.

Det är en självbild att vara stolt över. Så kanske finns det ändå en marknad i Sverige, åtminstone för en av de där t-tröjorna. Den där det står ”I kissed a logger and I liked it.” Men varför finns den bara i dammodell?

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons