”I kissed a logger”

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
”Logger. Dropping panties since bitches started needing wood.” Undrar om en sådan t-shirt, som jag erbjuds att köpa på webben, imponerar på kvinnorna. Nä, trodde inte det.

Och troligen är det ganska få kvinnliga loggers som köper den.

Annons
Annons

SKOGEN 11/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN.
Digitala utgåvor ingår»
Jag vet inte i vilka länder den här onlinebutiken säljer bra. Kanske i USA. Inte för att machostilen är allenarådande där, såvitt jag vet. Men en viss tradition lever kvar på sina håll. Säkert bottnar den i en tuff historia. På 1980-talet pratade jag med en logger som högg upp grova träd som mejats ner av en explosiv vulkan i nordvästra USA, Mount S:t Hellens. Om den hade exploderat på en vardag hade hundratals skogsarbetare strukit med. Men det var en söndag, så ”bara” ett sextiotal geologer och fotografer drabbades.

Eftersom det fortfarande var risk för utbrott när jag kom dit frågade jag huggaren om han inte var orolig när han jobbade i det ödelagda området.
– Jo, kanske, men jag får tio dollars risktillägg om dagen, svarade han och kröp vidare med sin såg under alla jätteträd som vikt ner sig i den branta sluttningen.
Dödsförakt i västernanda.

Även i Sverige vilar skogsarbetet på en tuff historia. Att hugga på rakt ackord i meterdjup snö var hårt även sedan motorsågarna gjort sitt intåg. Men arbetsvillkoren har förbättrats och år för år har kraven på dem som gör jobbet stegrats på andra sätt än fysiskt. Kanske är det en av förklaringarna till att det svenska skogsbruket inte framställer sig som på en annan t-shirt: Som evolutionens apmänniskor som utvecklas – till en åter mer hopkrupen manuellarbetare i skogen.

I Sverige är skogsarbetets sociala forum fulla med lärorika och ofta roliga diskussioner. Att skogsfolk inte målar upp sig som grottmänniskor är en av branschens konkurrensfördelar. Det lockar människor som vill utveckla branschen, utvecklas själva, vara en del av samhället och vill att alla ska trivas på jobbet i en tid när jargongen på många arbetsplatser i samhället avslöjas som ganska bedrövlig, eller värre. 

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSkogsbranschen är inget paradis på jorden. Men jämfört med många andra länder är vi en betydligt mer integrerad del av samhället. Inga outsiders. Läs bara reportagen i novembernumret av tidningen! Om arbetsplatser med utvecklingsorienterade människor och hög social kompetens.

Det är en självbild att vara stolt över. Så kanske finns det ändå en marknad i Sverige, åtminstone för en av de där t-tröjorna. Den där det står ”I kissed a logger and I liked it.” Men varför finns den bara i dammodell?

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons