I dag är det världsskogsbruksdagen

21 mars 2012 På Bengt-dagen, den 21 mars, är det skogsbrukets internationella dag. Det bestämde FN redan i början av 1970-talet.

Den här dagen uppmärksammas skogarnas värde och de många värden som skogarnas vård och brukande ger samhället, värden som skapas på många olika sätt i olika delar av världen.

I Österrike utser man på denna dag årets träd. Det blev flikoxel, eller tyskoxel.

I Brunei säger vicechefen för skogsministeriet Mahmud Hj Yussofsaid att landet är världens femte skogsrikaste och att man har skött landets skogar ända sedan 1933 och antog en nationell skogslag redan 1989.

Årets firande tar sikte på att visa upp Brunei som en förebild där skogsbrukandet går mot en grön ekonomi.

FAO som kom på skogsbruksdagen har lanserat en app med fakta om skog, filmer och frågetävling. Ladda ner ”Forestry App”.

Vad ska man då göra på den internationella skogsbruksdagen, world forestry day? Ja, här i Sverige börjar så sakta säsongen för att plantera skog – bjud med någon att hjälpa till när det är dags. Eller ägna dagen åt att lära ut hur mycket glädje vi har av skogen.

80 procent av världens skogar är offentligt ägda, berättar den ideella organisationen Tree-nation som uppmärksammar dagen. Men det privata ägandet ökar i framför allt Nord- och Centralamerika samt Oceanien. Tio miljoner människor är sysselsatta med traditionellt skogsbruk och skydd av skogarna. Men en hel miljard människor är beroende av skogen för sitt uppehälle. I tropikerna finns 500 miljoner små markägare som odlar träd på sin mark.

Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb