Hur tänker företagen om Facebook och YouTube?

23 februari 2011 Facebook-aktiva utgör en del av företagens image utåt. Frågan är hur företagen ska hantera det nya, digitala skogslandskapet.

Hur tänker företagen om Facebook och YouTube?

Det har gått femton år av hemsidor och e-post för de flesta. Det är knappt man kommer ihåg hur det var före Internet.
I början var det företagen och institutionerna som öppnade hemsidor och gav de anställda e-post, och snart följde de anställda efter och skaffade samma möjligheter privat.

Nu är det tvärtom. Vi odlar våra privata intressen på Facebook och YouTube, vi träffar släkt och vänner på Facebook och lägger upp semesterfilmer på YouTube — och vips är företag, myndigheter och alla andra där, och det gäller även för några av de skogsaktiva företagen som förstås gärna vill sälja maskiner.

Polina Brachkov är Communication Manager för ett multinationellt företag, Mascus, som bland annat säljer begagnade skogsmaskiner. Som ansvarig för marknadsföringen tycker hon det är självklart att företaget finns på YouTube:
— Om företaget är där, så hittas vi av sökmotorerna. Det är det viktiga för oss. Vi har totalt 1,5 miljoner besök per månad på hemsidor, Facebook, YouTube, bloggar och Twitter. Men de sociala medierna är en ganska liten del av dessa besök, cirka tio procent. Twitter ger underlag till sökmotorn Google, så vi har ett twitterkonto för varje land där Twitter är populärt. Då kommer man högt upp på listan vid Googlesökningar, säger Polina, som arbetar i Helsingfors, där företaget har sitt huvudkontor. Företagsspråket är engelska.

— På Facebook har däremot inte Google samma insyn, även om det är trevligt med Facebook. Men bilder och filmer på YouTube är lätta att följa för våra kunder, eftersom språket är oväsentligt, och YouTube fungerar därför internationellt.

Att marknadsföringen fungerar överallt är förstås bra för ett företag som vill köpa och sälja i många länder samtidigt. Ett något mindre perspektiv har Gösta Gustafsson, som säljer små skogsmaskiner främst i södra Sverige, men han har förstått det där med sökmotoroptimering:

— Googla mitt namn! Jag kommer faktiskt högst upp. En del säger att de skulle offra högerarmen för en sån placering, säger Gösta.

Läs mer i SKOGEN 1/11.

Text: Ulla Sundin Beck

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb