"Hur ska man göra avvägningar mellan skogens alla värden?"

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Camilla Widmark, Efinord: Oavsett hur man brukar sin skog påverkar man sin omgivande miljö – såväl lokalt och nationellt som internationellt.

Camilla Widmark är fil dr i ekonomi med inriktning på naturresurser och forskare vid SLU i Umeå. Hon är också samordnare för det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Polyfores om beslutsstöd för skogliga ekosystemtjänster i Europa.

Annons
Annons

– Skogen är den resurs som alla är intresserade av nu. Men hur kan de olika perspektiven på skogen hanteras om vi samtidigt förväntar oss att kunna använda skogen mer effektivt? Det är viktiga beslut som rör synergier och avvägningar mellan skogens ekosystemtjänster. I Polyfores ska vi under tre år undersöka detta, säger Camilla Widmark.

– De deltagande forskarna kommer från sju länder i Europa och har olika kompetenser. Det är alltså både ett tvärvetenskapligt och ett internationellt projekt och många olika synsätt på skog. Från ­Sverige deltar en statsvetare, en ekolog och en ­ekonom – det är jag – som alla har god kännedom om skog. Det är extra roligt att vi har med oss forskare från Vitryssland och Ryssland. De länderna har ju en annan policy för skogen och otroligt mycket skog! Övriga deltagare är från Norge, Tyskland, Österrike och Spanien. 

Camilla WidmarkCAMILLA WIDMARK, kanslichef för Efinord (European Forest Institutes nordliga regionalkontor) och fil dr i ekonomi, särskilt naturresurser– Det breda deltagandet är en spännande utmaning. Det gäller alltså att se på allt skogen erbjuder oss människor, det vi kallar skogens ekosystemtjänster – timmer, mat, vatten, klimat, kultur, ­biodiversitet, rekreation – och samtidigt försöka se hur de påverkar varandra och hur man ska kunna fatta beslut.

– För en svensk skogsägare är det högst relevant. Hur ska man exempelvis kunna göra de avvägningar som krävs mellan sociala, ekologiska och ekono­miska värden när man beslutar om olika skogliga åtgärder? Oavsett hur man brukar sin skog påverkar man sin omgivande miljö – såväl lokalt och nationellt som internationellt. 
– Jag hoppas vi kan säga något om hur vi ska ­kunna fortsätta att använda vår skog på ett effektivt sätt och samtidigt tillgodose de olika perspektiv vi måste hantera. 

Berättat för Ulla Sundin Beck

SKOGEN 1/2018

 

 

Publicerad:
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons