Hur ser skogsskötseln ut 2050?

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Vi bad en rad experter framtids­spana på fem om­råden: Omloppstider, hygges­fritt, trädslag, natur­hänsyn och för­yngring. Vem har rätt? Den som lever får se ...

”Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i.”

Annons
Annons

SPANING: TRÄDSLAG

Ola KårénOla KårénOla Kårén är skogsvårdschef på SCA och har många anledningar att fundera över trädslagsfördelning.
– Vi har ökat tallandelen märkbart, för den växer bättre på jämförbara områden. Contortan kommer att ha sin bästa period om 30 år och då skördar vi frukterna. Efter den kommer vi kanske inte att öka arealerna med contorta, men den kommer att vara en del av vårt skogsbruk och vi kanske får diskutera var vi ska ha den, säger Ola Kårén.

Många som SKOGEN har talat med hoppas på andra träd än den vanligaste granen, men den omdiskuterade contortan är väl inte det trädslag man funderar kring i första vändan. Man måste vara optimist, säger Johan Sonesson på Skogforsk och pekar på projektet Mera tall som har gett vissa framgångar. 

Men han förväntar sig ingen verklig förändring förrän det krävs. Granen kommer inte att bytas ut av annat skäl än om man är tvungen i ett annat klimat.
– Om granen börjar må dåligt av varmare klimat skulle vi se det först i södra Sverige, där man redan har potentiella trädslag som skulle kunna ersätta. Först då blir frågan skarp. Men jag tror inte att det händer något innan man är riktigt tvungen. Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i, säger Johan Sonesson på Skogforsk.

Urban NilssonUrban NilssonUrban Nilsson som är professor i skogsskötsel vid SLU ser dock ett stort intresse för alternativ till gran.
– En indikation på det är de exkursioner om gran­alternativ vi arrangerar. De är alltid snabbt fullbokade. Alla intresserade får inte plats. Men sedan sitter skogs­ägaren hemma och ska beställa plantor och ser framför sig sju år av plantbehandling mot vilt. Då blir det gran.

Till 2050 tror Urban Nilsson ändå att det är uppenbart för många att ensidig satsning på gran är sårbart.
– Skogen om 30 år etablerar vi nu, och just nu ger vi bort ett granlandskap till våra efterkommande. Det är troligen inte den skogen vi vill skicka vidare till barn och barnbarn.

Läs om fler spaningar i SKOGEN 4/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons