Hur ser skogsskötseln ut 2050?

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Vi bad en rad experter framtids­spana på fem om­råden: Omloppstider, hygges­fritt, trädslag, natur­hänsyn och för­yngring. Vem har rätt? Den som lever får se ...

”Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i.”

Annons
Annons

SPANING: TRÄDSLAG

Ola KårénOla KårénOla Kårén är skogsvårdschef på SCA och har många anledningar att fundera över trädslagsfördelning.
– Vi har ökat tallandelen märkbart, för den växer bättre på jämförbara områden. Contortan kommer att ha sin bästa period om 30 år och då skördar vi frukterna. Efter den kommer vi kanske inte att öka arealerna med contorta, men den kommer att vara en del av vårt skogsbruk och vi kanske får diskutera var vi ska ha den, säger Ola Kårén.

Många som SKOGEN har talat med hoppas på andra träd än den vanligaste granen, men den omdiskuterade contortan är väl inte det trädslag man funderar kring i första vändan. Man måste vara optimist, säger Johan Sonesson på Skogforsk och pekar på projektet Mera tall som har gett vissa framgångar. 

Men han förväntar sig ingen verklig förändring förrän det krävs. Granen kommer inte att bytas ut av annat skäl än om man är tvungen i ett annat klimat.
– Om granen börjar må dåligt av varmare klimat skulle vi se det först i södra Sverige, där man redan har potentiella trädslag som skulle kunna ersätta. Först då blir frågan skarp. Men jag tror inte att det händer något innan man är riktigt tvungen. Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i, säger Johan Sonesson på Skogforsk.

Urban NilssonUrban NilssonUrban Nilsson som är professor i skogsskötsel vid SLU ser dock ett stort intresse för alternativ till gran.
– En indikation på det är de exkursioner om gran­alternativ vi arrangerar. De är alltid snabbt fullbokade. Alla intresserade får inte plats. Men sedan sitter skogs­ägaren hemma och ska beställa plantor och ser framför sig sju år av plantbehandling mot vilt. Då blir det gran.

Till 2050 tror Urban Nilsson ändå att det är uppenbart för många att ensidig satsning på gran är sårbart.
– Skogen om 30 år etablerar vi nu, och just nu ger vi bort ett granlandskap till våra efterkommande. Det är troligen inte den skogen vi vill skicka vidare till barn och barnbarn.

Läs om fler spaningar i SKOGEN 4/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons