Hur ser skogsskötseln ut 2050?

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Vi bad en rad experter framtids­spana på fem om­råden: Omloppstider, hygges­fritt, trädslag, natur­hänsyn och för­yngring. Vem har rätt? Den som lever får se ...

”Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i.”

Annons
Annons

SPANING: TRÄDSLAG

Ola KårénOla KårénOla Kårén är skogsvårdschef på SCA och har många anledningar att fundera över trädslagsfördelning.
– Vi har ökat tallandelen märkbart, för den växer bättre på jämförbara områden. Contortan kommer att ha sin bästa period om 30 år och då skördar vi frukterna. Efter den kommer vi kanske inte att öka arealerna med contorta, men den kommer att vara en del av vårt skogsbruk och vi kanske får diskutera var vi ska ha den, säger Ola Kårén.

Många som SKOGEN har talat med hoppas på andra träd än den vanligaste granen, men den omdiskuterade contortan är väl inte det trädslag man funderar kring i första vändan. Man måste vara optimist, säger Johan Sonesson på Skogforsk och pekar på projektet Mera tall som har gett vissa framgångar. 

Men han förväntar sig ingen verklig förändring förrän det krävs. Granen kommer inte att bytas ut av annat skäl än om man är tvungen i ett annat klimat.
– Om granen börjar må dåligt av varmare klimat skulle vi se det först i södra Sverige, där man redan har potentiella trädslag som skulle kunna ersätta. Först då blir frågan skarp. Men jag tror inte att det händer något innan man är riktigt tvungen. Så länge granen växer och mår fint är den ett bra produktivt trädslag som industrin efterfrågar och har investerat i, säger Johan Sonesson på Skogforsk.

Urban NilssonUrban NilssonUrban Nilsson som är professor i skogsskötsel vid SLU ser dock ett stort intresse för alternativ till gran.
– En indikation på det är de exkursioner om gran­alternativ vi arrangerar. De är alltid snabbt fullbokade. Alla intresserade får inte plats. Men sedan sitter skogs­ägaren hemma och ska beställa plantor och ser framför sig sju år av plantbehandling mot vilt. Då blir det gran.

Till 2050 tror Urban Nilsson ändå att det är uppenbart för många att ensidig satsning på gran är sårbart.
– Skogen om 30 år etablerar vi nu, och just nu ger vi bort ett granlandskap till våra efterkommande. Det är troligen inte den skogen vi vill skicka vidare till barn och barnbarn.

Läs om fler spaningar i SKOGEN 4/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons