Hur får jag till sådden?

17 juni 2011

Sådd är ett billigt sätt att skapa täta ungskogar med bra kvalitet, men mer känslig för väderleksvariationer och en mindre säker metod än plantering.
Sådd används i första hand för tall och contorta och passar på frisk mark med medelgrov till grov jord med vegetationstypen blåbär eller sämre.
Chansen att lyckas ökar med en bra markberedd och mikropreparerad såbädd och med frö av god kvalitet.

Ställ krav på hur fröet levereras. Bäst är vakuumpackade kilopåsar. Var försiktig med stötar om du hanterar större mängder frö. Understa lagret krossas lätt, trots att enskilda frön är ganska tåliga. Du kan inte se med blotta ögat när fröet är skadat.

Markbered för sådd. Se till att groddplantans späda rot kan få kontakt med mineraljorden. En viss humusinblandning i såddytan är bra för plantan, medan för stor inblandning leder till risk för uttorkning. Lämpliga markberedningsformer är kontinuerlig harvning, fräsning eller fläckupptagning.

Så fram till midsommar, lyder rekommendationen. I praktiken är det många som sår en vecka in i juli. Fröna måste ha tillgång till markfukt och det ska hinna bli en planta före hösten. Ha lite känsla, väderleken styr mycket. Contorta går bra att så på hösten, ju senare desto bättre.

Lägg fröet i mineraljordsblandad humus. Näst bästa såddpunkt är i blekjord. På tredje plats hamnar rostjord. Undvik omvänd torva och omarkberedda såddpunkter. Mylla inte ner fröna för mycket. En centimeter jord är mycket för ett tallfrö.

Satsa på radsådd, den vanligaste metoden. Ger fler huvudstammar och större möjlighet att utnyttja fröna. Åtgången varierar mellan 0,1 och 0,5 kilo frö per hektar. Vid sämre grobarhet eller högre frövikt måste öka mängden.

Använd plantagefrö. Räkna med 20-30 procent högre tillväxt under de första åren, mindre variationen i höjd och omkring 10-20 procent fler plantor. Med plantage-frö kan du minska antalet frön per meter, få lägre kostnad för enkelställning, öka tillväxten och få en jämnare föryngring. Under omloppstiden kan du räkna med ungefär 10 procents högre tillväxt.

Om du inte får tag i tillräckligt med plantagefrö — testa att blanda det du har med skogsfrö. Bestånds-fröet danar kvaliteten och säkrar föryngringen. Plantagefröplantorna växer snabbare, och efter röjning är det framför allt de stammarna som finns kvar.

Följ upp efter fem år. Så — och glöm sedan att du har gjort det under fem år. Sådd ser alltid ut att gå trögt de första åren.

Räkna med stora variationer. Såddresultatet påverkas mycket av årsmånen. Du kan inte rädda botten-åren med ett bra fröparti. Däremot kan du vara säker på att bra frö är mycket bättre under bra år.

Contorta lika bra som tall, men vitalisera alltid fröna om du satsar på vårsådd. Obehandlade contortafrön gror med stor spridning. Vitaliserat frö har nära 30 procents bättre plantbildning efter två år.

Vi vet för lite om gransådd. De få resultat som finns pekar på att plantbildningen efter första året är lika bra som med tall. Avgångarna är däremot större. Blekjord verkar vara bästa såbädden.

Lagra fröet på rätt sätt. Även frö i vila förbrukar energi. I kylskåp kan du lagra fröna några år. I frysen kan du lagra bra frö länge, kanske 40-50 år.

Förkortad version av råden i Praktisk Skogsbok. Beställ i webbshopen på www.skogen.se.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb