Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogsstyrelsen.
Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
Totalt utbetalades 250 miljoner kronor till dessa markägare under 2022. Ersättningen gällde 7 100 hektar med höga naturvärden.
Antalet ansökningar om att avverka i fjällnära skog minskade under året men trycket är fortsatt högt. Skogsstyrelsen varnar för att ansökningar kan ta tid att hantera, upp till ett och ett halvt år.
Stora resurser satsas på rättssäker hantering, hävdar myndigheten.
– Ersättningsrätten är lagstadgad och påverkas inte av budgetförändringar. Alla som blir berättigade till ersättning kommer att få det. Men varje ärende tar tid och trots att vi har många medarbetare som handlägger detta nu så kan utbetalningen tyvärr dröja, säger Kristina Nilson, samordnare Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Ansökningsströmmen har alltså avtagit något, särskilt jämfört med rekordåret 2021. Då utbetalades visserligen ett lägre totalbelopp till markägarna, nämligen 75 miljoner kronor. Men antalet avverkningsansökningar gällande fjällnära skog slog rekord.
Många nekades dock ersättning. Avslagen 2021 omfattade 12 600 hektar som annars skulle ha ersatts med 300 miljoner kronor.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons