Hundra tusen hektar fjällskog blir reservat

7 februari 2023 Sveaskog och Naturvårdsverket har kommit överens om att formellt skydda 100 000 hektar fjällnära skogar.

Hundra tusen hektar fjällskog blir reservat

Överenskommelsen rör till 75 procent skogar som tidigare var frivilligt avsatta av Sveaskog. Genom att bilda reservat blir skyddet mer långsiktigt. Skogarna sträcker sig från fjällkedjan vid finska gränsen ner till Dalafjällen, uppger Sveaskog i ett pressmeddelande.

Tanken är att skydda biologiska värden och ekosystem i ett mer sammanhängande område. Man vill också skapa goda möjligheter för friluftsliv och naturturism.

− Vi är stolta och glada att vi nu har en överenskommelse på plats för att bevara en stor del av dessa biologiskt mycket värdefulla skogar för kommande generationer. Ett långsiktigt skydd av fjällnaturskogarna skapar också goda möjligheter för renskötsel och för turism och friluftsliv, säger Erik Brandsma, vd Sveaskog.

Att skydda de utpekade områdena bidrar till flera av de svenska miljökvalitetsmålen, enligt Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket.

– De blivande naturreservaten bidrar också till Sveriges internationella åtaganden för att skydda biologisk mångfald i skogen och ett ökat formellt skydd av skog och mark, säger han.

Sveaskog, Naturvårdsverket och de fyra länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Dalarnas län har samarbetat för att nå en överenskommelse. Den har sin upprinnelse i Skogsutredningen som kom hösten 2020.

Nu är nästa steg att länsstyrelserna börjar planera reservatsbildningar i dialog med berörda kommuner, samebyar och övriga intressenter.

Fakta om överenskommelsen:

Arealen är cirka 100 000 hektar, det vill säga 1000 kvadratkilometer. Som jämförelse kan nämnas att området är 50 gånger större än Tyresta nationalpark utanför Stockholm. En annan jämförelse är att ytan är ungefär dubbelt så stor som Sveriges största skogliga nationalpark Muddus.

Av de 100 000 hektaren är cirka 48 000 hektar produktiv skog och omfattar sammanlagt 108 områden i följande län:

Norrbottens län med 57 områden omfattande totalt cirka 31 000 hektar produktiv skogsmark.

Västerbottens län med 39 områden omfattande cirka 12 500 hektar produktiv skogsmark.

Jämtlands län med ett område omfattande knappt 300 hektar produktiv skogsmark.

Dalarnas län med elva områden omfattande cirka 4000 hektar produktiv skogsmark.

Källa: Sveaskog.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb