Hundar effektivare än skogskonsulenter

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Hundar som har fått lära sig att känna igen doftsignaler från granbarkborrar hittar fler angripna träd än en tränad människa. Dessutom gör hundarna sökningen på en tredjedel av tiden. Kanske borde skogskonsulenter som letar angrepp av granbarkborre utrustas med tjänstehundar.

SLU-forskare från Alnarp har i samarbete med SnifferDogs Sweden och skogsstyrelsen i Växjö låtit jämföra effektiviteten i sök efter granbarkborreangrepp mellan männiksor och hundar. Hundarna utklassar konsulenterna.

Annons
Annons

Hundarna tränades att känna igen doftsignaler från granbarkborre och testades tillsammans med sina förare i fältförsök i privatägd produktionsskog. Samma försöksområden har även sökts igenom med ”sök och plock”-metoden av skogskonsulenter från Skogsstyrelsen.

De första försöken genomförda i början av juni visar att de tio hektar stora områdena söktes av på en timme av sökhundsekipagen, medan det tog konsulenten ungefär tre gånger så lång tid att utföra samma arbete.

Skogskonsulenten hittade överlag de angrepp som man kan förvänta sig av ”sök och plock”-metoden, dvs. angrepp på vindfällda träd och i hyggeskanter, men de flesta hundekipagen hittade även angrepp inne i granbestånden.

Studien har finansieras av Södra Skogsägarnas Stiftelse för forskning, utveckling och utbildning.

Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons