Hultsjö jobbar för bra hälsa och låg personalomsättning

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Allt för många skadas eller dör i samband med skogsarbete. Men den vanligaste dödsorsaken för alla, också inom skogsbruket, är hjärt- och kärlsjukdomar. Vad kan man göra åt det? Hultsjös Skogsmaskiner AB har gjort en riskbedömning och försöker minska på jobbets negativa sidor på olika sätt.
–Hälsan är ju det viktigaste man har, säger Lars-Gunnar Hultsjö.
I morse klev han upp kvart i sex. Det finns hundra köttdjur hemma att sköta, egna skogsfastigheter om 600 hektar, och så byggdes det nyligen ett hus åt dottern. Virket höggs för två år sen, lufttorkat som man gjorde förr. Så är det skogsföretaget tillsammans med sonen. Det finns alltså att göra. Lars-Gunnar är sjuttio år och har kört sina timmar, säger han.
 
Annons
Annons

Det är en tuff bransch med hård tidspress, men företaget har överlappande skift när det fungerar. 
–För vår del är det något dyrare, men om man räknar baklänges tror jag att vi tjänar på det ändå. Frånvaron är låg, arbetsskadorna få. Den överlappande tiden går man bland annat med motorsåg, och det är uppskattat av kunderna. Planering, snitsling och gå mycket är viktigt också för de anställda. Man orkar inte köra hundra procent hela da’n. Ut och röra på sig måste man! 
 
Idag är varje grupp självgående, snitslar, beställer reservdelar till en viss summa, hämtar delar och så vidare. Hur arbetstiden förläggs är också en självständig uppgift inom ramarna.
–Idag går det inte att peka med hela handen som chef. När jag började fanns det avverkningsledare och chefer i skogen. Nu är det borta. Det är viktigt för trivseln att de anställda får bestämma själva så mycket som möjligt, och att företaget har bra relationer med kund och inköpare.
 
Arbetet kan vara ensamt i maskinen och passar inte för alla. Ibland är det mörkt, det ösregnar och man ska ut och skruva. Det gäller att ta vara på de tillfällen som finns att träffas – gemensamt fika, jakt, bra arbetslag … Det finns starka ekonomiska argument för att personalen ska trivas:
–Skogsbruket kräver mycket idag. Man ska vara social, köra, producera och klara datorer. Hur löser man det, så personalen mår bra och stannar länge? Jag tror att laget ska vara mycket självgående, så de känner att de betyder något för sig själva och kan påverka sin situation. Byta folk är det dyraste man kan göra, säger Lars-Gunnar Hultsjö.
 
Hjärt- och kärlsjukdomar undviker man med bättre mat, ingen rökning och inte för mycket alkohol. Och så står rörelse på receptet. Det finns undersökningar som visar att stillasittande till och med är farligare för hälsan än att röka. 
–Sitta still och bara röra handlederna i sex-åtta timmar är inte bra, säger Lars-Gunnar, och all forskning håller med.
 
Allvarliga olycksfall har Hultsjös skogsmaskiner sluppit, men små saker kan drabba lika hårt. Lars-Gunnar har opererats flera gånger för en avsliten muskel, och samma sak hände en anställd som bara skulle slänga undan lite ved. Sjukskrivning tre månader, får inte röra sig eller lyfta något på hela tiden.
 

Tre skogsarbetare
Christer Antonsson, 48: –Det känns de  dagar vi ligger på lite hårdare, man blir en smula stel och mår bättre av småpassen med röjsåg. Vi känner varann bra, har jobbat ihop sen 04 och lever ännu.
Krister Oscarsson, 32: –Man blir piggare av att röra sig. Och så är det viktigt att få varm mat, macka är pest. Men det blir vad man själv tillagar! Noga att sitta rätt så man inte får ont i rygg och armar.
Johan Johansson, 29: –Jag mår fint! Men det krävs att både maten, sömnen och tryggheten i vardagen är bra. De dagar man kör slutavverkning känns i kroppen utan tvekan. Under förstagallringen är det många stammar på en gång, och man kan aldrig släppa koncentrationen. Om du där-emot rör på dig och går med motorsågen en sväng, så slappnar du av på ett annat sätt och får tillbaka koncentrationen.

SKOGEN 6-7/2014
 
Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons