Läsartips:

”Hösttider är viltbehandlingstider”

12 oktober 2023 Det är hög tid att viltbehandla plantorna. Fårull fungerar väldigt bra även på lövplantor, tipsar SKOGEN-läsaren Göte Carlsson.

”Hösttider är viltbehandlingstider” Göte Carlsson håller viltet borta genom att vira fårull runt plantorna.

”Vi har fortfarande en hög klövviltstam. Det märks inte minst i de inventeringar som görs av Skogsstyrelsen. Trots det finns det tyvärr en del områden som ställer in älgjakten. 

Skadorna på skogsplantor är fortfarande jättehöga.  Då är det bäst att passa på att behandla viltbegärliga plantor i skogen. Det är tid att börja nu. Vi har sedan flera år tillbaka använt fårull som metod. Man tar bara ett knippe i handen och virar runt plantan. Det har fungerat väldigt bra. Det visar sig att fårull är huvudprodukt i de sprutmedel som marknaden erbjuder.

Gott om fårull för att behandla skogsplantor

Det finns gott om fårull att skaffa. Det blir både närproducerat och fårägarna blir glada över att deras ull kommer till användning. Naturligtvis är hägn eller Ståhlburar (namnet efter skogslegendaren Erik Ståhl, Blekinge), ett mycket bra alternativ också. Det viktigaste är att man gör något för att hejda viltbetesskadorna. 

Vi har för sex år sedan planterat olika ädelplantor såsom Abies grandies och Abies nordmanniana. Det kommer dessutom både ek- och tallplantor under skärmen av ek och tall. Dessa är fårullsbehandlade. 

Mångfald är ett slitet ord, men så kommer det förhoppningsvis att bli i området. Det är jätteroligt att prova och testa olika trädslag”.

GÖTE CARLSSON, skogsägare i Unnaryd i Småland

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb