Höstexkursionen – en vital 120-åring

2 oktober 2023 Mycket matnyttigt, både för kroppen och knoppen. Föreningen Skogens höstexkursion bjöd på högintressant information.

Höstexkursionen – en vital 120-åring
Johan Larsson, generalsekreterare i Föreningen Skogen och Marianne Eriksson serverar kaffe under en av många trevliga fikastunder ute i naturen. Foto: Jens Fältskog.

Forskare och markägare spred kunskap, varvat med god mat och unika möjligheter till nätverkande. 

Arrangerat för 120:e gången visar det att konceptet är i högsta grad levande.

Nästan 80 personer kom till exkursionen som den här gången arrangerades i samarbete med Bo och Per Jonasson, markägare på Gusselborg i närheten av Lindesberg i Bergslagen.

Far och son Jonasson är för många kända för Skogspodden, där de i mer än 100 avsnitt på ett lättlyssnat och kvicktänkt vis diskuterar olika sätt att sköta skog.

Markägare Per Jonasson, känd från Skogspodden, berättar om hur han och pappan Bo satsar på kvalitetsproduktion. Det syns tydligt på de stamkvistade och raka stammarna i det här tallbeståndet.

– En ära och en stor glädje att få välkomna alla hit. Vi vill visa vårt sätt att sköta skogen. Det är inte facit men vi fortsätter att fundera och utveckla oss. Bosse fyller snart 90 men är fortfarande vetgirig, säger Per Jonasson.

Han och pappa Bo har blivit en riktig kändisduo i Skogssverige, ja ännu längre bort än så visar det sig.

– Det är mycket för Skogspodden som jag har kommit hit. Jag har lyssnat på de flesta avsnitt och man får alltid nya perspektiv säger Martin Johnsen, markägare med 550 hektar skog utanför Elverum i Norge.

Martin Johnsen (till höger) kom till exkursionen tillsammans med pappa Björn. De är aktiva brukare av 550 hektar skog i norska Elverum och lyssnar ofta till Skogspodden.

I det digra programmet av föredrag var det ett antal som stack ut lite extra. Som exempelvis Skogforsks Ulfstand Wennströms genomgång av hur det går med satsningen på att skala upp fröplantage för björkfrön, och SLU-forskaren Mikolaj Lula som har undersökt huruvida gran eller tall har den största potentialen för ren volymproduktion.

Han slutsatser är att granen överträffar tallen i volymtillväxt endast på de höga boniteterna.

– Men observera att det här gäller bara tillväxt, inte kvalitet. Om du tvekar mellan tall och gran vid en mellanbonitet så satsa på en blandning. Då kan du avgöra vid förstagallringen vad som ska stå kvar, säger Mikolaj.

Över stock och sten för att komma till ännu ett stopp i det digra programmet.

Emma Holmström, docent i skogsskötsel vid SLU, var en annan som väckte deltagarnas intresse med sina mätningar som visar hur gran och tall påverkas av ett förändrat klimat. 

De viktigaste väderfaktorerna enligt hennes forskning är att båda trädslagen gynnas om det är varmt i mars, att tallen svarar bra på en hög medeltemperatur i juli och att granen kräver hög nederbörd i juni.

Det här var ett litet smakprov från allt som ägde rum under höstexkursionen den 26-28 september. Mer kommer i nästa nummer av tidningen SKOGEN, som kommer ut  27 oktober.

Markvärdarna Per (till vänster) och Bo Jonasson.

Planeringen av nästa års exkursion, i slutet av september, är redan igång. Då är det SCA som står värd i Sundsvallstrakten. Bland ämnena finns exempelvis contortatallens potential som sågad vara, naturvård med ökad precision samt digitalisering i skogen.

Bildgalleri: 1.Kolbjörn Kindströmer från Skogsentreprenörerna spejar efter små gröna skott av frösådd tall. Det är som med trattkantareller, ser man en upptäcker man snart mängder. 2. Välsmakande jubileumstårta avnjöts i fält. 3.Första dagen avslutades med en klurig tävling där 25 olika trädslag skulle identifieras, det vinnande laget prickade in 23 rätt. Foto: Jens Fältskog.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Sofia är ny marknadschef på Naturskyddsföreningen
SkogsJobb