Höstexkursion med hjärtefråga

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Föreningen Skogens Höstexkursion går till generalsekreterare Johan Larssons hemtrakter. Han berättar vad han tycker gör årets exkursion spännande.

Höstexkursionen, den 28 och 29, september utgår från Vänersborg. Markvärdar är Kobergs slott strax utanför Trollhättan samt Ulkeröds gård utanför Hedekas i Bohuslän.

Annons
Annons

Det här är trakter som Johan Larsson känner väl. Här har han sitt hem och han har hunnit hålla en och annan motorsågsutbildning och exkursion i skogarna. Och han tycker att både omgivningar och ämnen skapar riktigt bra förutsättningar för en exkursion.
– Jag ser en stor möjlighet i de stora variationerna. Här finns såväl karg tallmark som bördig granskog och allt däremellan. Det är ett väldigt brutet landskap sett till bonitet och här finns alla tänkbara trädslag att titta på, säger han.
Fokus för denna exkursion är viltanpassad skogsskötsel och skogens roll i Sveriges landsbygdsutveckling.
– Vi kommer att besöka skogsfastigheten vid Kobergs slott som är en av de mest forskade på när det gäller viltförvaltning. Där finns en jägmästare med ett annorlunda tänk kring detta. En mycket skicklig doktor i viltbiologi kommer också dit för att berätta om djuren och deras beteende i anslutning till viltpassager över vägar, säger Johan Larsson.
Det andra ämnet är något som ligger honom särskilt varmt om hjärtat.
– Jag tycker det är extra roligt att vi tar upp just detta med landsbygdsutveckling. Vi träffar bland annat ett imponerande företag som på allvar utvecklar landsbygden med hjälp av skogs- och jordbruk, säger han.
 
 
 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons