Höstexkursion med hjärtefråga

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Föreningen Skogens Höstexkursion går till generalsekreterare Johan Larssons hemtrakter. Han berättar vad han tycker gör årets exkursion spännande.

Höstexkursionen, den 28 och 29, september utgår från Vänersborg. Markvärdar är Kobergs slott strax utanför Trollhättan samt Ulkeröds gård utanför Hedekas i Bohuslän.

Annons
Annons

Det här är trakter som Johan Larsson känner väl. Här har han sitt hem och han har hunnit hålla en och annan motorsågsutbildning och exkursion i skogarna. Och han tycker att både omgivningar och ämnen skapar riktigt bra förutsättningar för en exkursion.
– Jag ser en stor möjlighet i de stora variationerna. Här finns såväl karg tallmark som bördig granskog och allt däremellan. Det är ett väldigt brutet landskap sett till bonitet och här finns alla tänkbara trädslag att titta på, säger han.
Fokus för denna exkursion är viltanpassad skogsskötsel och skogens roll i Sveriges landsbygdsutveckling.
– Vi kommer att besöka skogsfastigheten vid Kobergs slott som är en av de mest forskade på när det gäller viltförvaltning. Där finns en jägmästare med ett annorlunda tänk kring detta. En mycket skicklig doktor i viltbiologi kommer också dit för att berätta om djuren och deras beteende i anslutning till viltpassager över vägar, säger Johan Larsson.
Det andra ämnet är något som ligger honom särskilt varmt om hjärtat.
– Jag tycker det är extra roligt att vi tar upp just detta med landsbygdsutveckling. Vi träffar bland annat ett imponerande företag som på allvar utvecklar landsbygden med hjälp av skogs- och jordbruk, säger han.
 
 
 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • KD: Vi vill förändra EU:s landsbygdspolitik

  SKOGENdebatt. Kristdemokraterna vill se ett skifte i hur EU bedriver politik inom en lång rad områden som påverkar svensk landsbygd. Skogsbruket är ett exempel, skriver Sara Skyttedal och Carl-Wiktor Svensson.
 • Annons
 • Viltskötsel i Skogspodden

  I avsnitt 93 träffar Skogspodden Sebastian Helgée som är ordförande i Vimmerby östra älg- och kronskötselområde. Det samtalas en massa om viltförvaltning i kombination med skogsskötsel.
 • Ökat virkesvärde åts upp av kostnader

  Det ökade virkesvärdet åts upp av ökade skogsbrukskostnader. Det visar Skogforsks skogsbruksindex för 2021.
 • Annons
 • Med ny teknik kommer nya gränser

  SKOGENdebatt. Föreningen Skogens generalsekreterare reflekterar över glädjande framgångsvågor av ny teknik. Och hur trist det kan vara att börja prata begränsningar. Men någon behöver ändå lyfta frågan: Hur många kolbottnar ska vi bevara?
 • Svensk skogslagstiftning anmäls till EU

  Naturskyddsföreningen anmäler Sverige till EU-kommissionen. Den svenska skogslagstiftningen strider mot EU-rätten, enligt anmälan.
 • Annons