Hopplöst att enas om planetens skogar

24 maj 2007 Några hade nästan trott att FNs skogspanel hade somnat in helt. Att enas internatonellt i skogsfrågorna har varit en lång och ganska tröstlös kamp åtminstone sedan riokonferensen för 15 år sedan. Skulle någon vilja driva arbetet inom UNFF som startade för några år sedan?

Jodå, nyligen hade the United Nations Forum on Forests ett sjunde möte. Och det blev som väntat inget bindande avtal men däremot en frivillig överenskommelse. I Sverige har mötet – som många andra internationella försök till konventioner – gått allmänheten ganska spårlöst förbi, men i Norge tror regeringen att den frivilliga överenskommelsen kan få stor betydelse:
HREF=http://www.skog.no/Modules/Nyheter/article.asp?Data_ID_Article=2498&Data_ID_Channel=3 TARGET=_blank>Läs mer»

Skogsfrågorna ska åtminstone stå kvar på FNs dagordning, enligt UNFFs delegater. På FAO konstaterar man att redan detta är en framgång i det kärva förhandlingsklimatet. Däremot sköt delegaterna den avgörande frågan om finansiering av uthålligt skogsbruk på framtiden. Och nästa möte om två år ska vara mer inriktat på erfarenhetsutbyte, mindre på att försöka förhandla fram en överenskommelse.

Läs FAOs sammanfattning som pdf»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb