MÅNGBRUK.

Hon hyr ut hygget

13 maj 2020 Josefin Bergström på Bonaberg utanför Varberg och hennes familj är bra på att hitta på alternativa inkomstkällor på sin lilla skogsgård.

Här finns förutsättningar för mångbruk och alternativa inkomstkällor, bland annat tre påfåglar, höns, ankor, vaktlar och kaniner och i ett av gårdshusen finns en skönhetssalong där man kan få vackra naglar på plats eller oönskad kroppsbehåring borttagen med hjälp av sockerpasta. 
Och så är det skogsmarken.

Josefin BergströmKolonilotter på ett hygge är en av Josefin Bergströms idéer till extra inkomster för en liten, mångsysslande skogsgård.Vad kan man göra mer med sin lilla skog?
– Det är just det jag undersöker. Vi har bara en handfull hektar skog, där vi kan hämta ved. Stormar och barkborren har slagit till. Så fanns det ett litet hygge också, och där bestämde jag mig för några år sedan för att ordna odlingslotter och hyra ut. Det finns kommunala lotter, men de ligger nära trafik­lederna. Vårt område ligger i Hunnestad. Mycket frisk luft och ändå nära stan!

Har du andra idéer?
– Många! Jag har vuxit upp här, min släkt har bott här i många generationer, och här vill jag bo. Då måste man försöka olika saker. Jag planterade till exempel havtornsbuskar. Havtornsbär är populära nyttigheter. Jag föder upp kaniner för kött och jag har gått en kurs i vad man kan äta från naturen, ”Ät ditt ogräs”. 

SKOGEN 4/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb