Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Skogshistoria, är det verkligen något som engagerar läsare i dag? Ja, uppenbarligen. Ulrika Lagerlöfs debutroman Hjortronmyren har redan hunnit tryckas i tre upplagor sedan den släpptes i våras. Den är första delen i romansviten Timmerfolk och under första halvan av 2025 ska en fortsättning finnas ute till längtande läsare.
Ungefär samtidigt lanseras den första delen i både Tyskland och våra nordiska grannländer, så nog verkar det finnas en hunger för skogshistoria att mätta.
– Jag försöker att knyta ihop skogshistoria med där vi är i nu. Hur vi har det i dag beror ju mycket på val som gjordes i historien, säger Ulrika Lagerlöf som lämnar jobbet som kommunikationsansvarig på Skogssällskapet vid årsskiftet för att bli författare på heltid.
Hjortronmyren har två huvudpersoner som lever i olika tidsepoker. Dels 17-åriga Siv som tvingas – åtminstone till en början – att tjänstgöra som kocka åt ett huggarlag en bitande kall vinter i Västerbotten i slutet av trettiotalet. Dels, i nutid, Eva från det stora skogsbolaget som också tvingas i väg norrut med uppdraget att gjuta olja på vågorna i en konfliktfylld situation, där både miljörörelse och renskötare försöker stoppa en planerad avverkning.
På ett smart och intrikat sätt lyckas Ulrika Lagerlöf koppla samman då och nu ur ett kvinnligt perspektiv, något som inte är speciellt vanligt när det är skogen som är spelplatsen.
Karaktären Siv hittade Ulrika helt slumpartat när hon skulle hälsa på sin mormors yngre syster för ett par år sedan. Under fikat visade det sig att Ulrikas mormor hade jobbat som kocka i sin ungdom – en fullständig nyhet för Ulrika.
– Mormor och morfar berättade inte mycket om sina liv, de var rätt tysta av sig, konstaterar hon.

Men gammelmostern hade alltså minnen från slutet av trettiotalet och början av fyrtiotalet. Hon berättade bland annat hur deras pappa for till skogs efter jul för att inte återkomma förrän flera månader senare.
– När han närmade sig gården igen vid påsktid hörde barnen en klocka på hästen. Den klockan fanns kvar och den har jag i min ägo nu, säger Ulrika som i just den berättelsen fick så gott som en färdig upptakt till debutboken.
Mycket research till historiken har hon gjort under återkommande besök på Skogs- och samemuseet i Lycksele, ett fantastiskt ställe för kunskap enligt henne. Hon har också plöjt alla slags böcker med skoglig anknytning från förr på Carolinabiblioteket i hemstaden Uppsala.
När det gäller kunskapsläget om skogen i dag finns den redan på plats efter Ulrikas många år på Skogssällskapet.
– Jag hade ingen skoglig utbildning när jag började, men har ju varit omgiven av skogs- och jägmästare i tio år, säger hon med ett skratt och skickar ett extra tack till Karin Fällman Lillqvist på Skogssällskapet som har läst och granskat manuset många gånger om.
Med tanke på nya läsare berättar vi inte hur det går för Siv, Eva och de andra drivande karaktärerna i romanen. Klart är i alla fall att flera av dem återkommer i nästa bok, där den historiska delen har hoppat ett decennium fram i tiden och mekaniseringen i skogsbruket gör ett försiktigt intåg.
Kopplingen till en parallell handling i nutid kommer att finnas kvar, en berättarteknik som Ulrika Lagerlöf har utvecklat en fascination för.
– Det är ett sätt att driva handlingen och lägga ut ledtrådar där den ena föder den andra. Läsaren får veta lite mer innan karaktärerna själva får det. Jag gillar det greppet.
Vinn boken – signerad av författaren

SKOGEN har tre exemplar av Hjortronmyren att lotta ut, signerade av Ulrika Lagerlöf. Svara på frågorna nedan och skicka ditt svar till redaktionen@skogen.se eller SKOGEN, Tävling, Box 7022, 121 07 Stockholm.
- Vad heter de två huvudpersonerna i Hjortronmyren?
- Vad heter bokserien där Hjortronmyren är första delen?
- Vilka två tidsåldrar utspelas boken i?
De tre vinnarna presenteras i SKOGEN 2/2025 (utkommer den 27 februari) och här på skogen.se.