Hon håller koll på virkesmätarna

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Therese Klintman
Therese Klintman med Devaneio av rasen lusitano. Foto: Jan Skoog
NY PÅ JOBBET. Therese Klintman bytte rese­branschen mot skog och blev imponerad av virkesmätarnas yrkesstolthet, integritet och proffsighet.

Sedan i våras är Therese Klintman HR-generalist på VMF Qbera. 
– Eftersom jag är ensam på personalavdelningen gäller det att ha många bollar i luften, säger hon. 
Ett exempel på det är att hon just skriver en artikel för VMF Qberas kund- och personaltidning Qrumeluren, som hon är chefredaktör för, när SKOGEN ringer.
HR står för human resources, det vill säga mänskliga resurser, vilket Therese tycker är en bra beskrivning.
– Jag ska i första hand vara ett stöd till cheferna i ledarskap, avtalsrätt, rekrytering, utbildning, hälsoarbete – listan kan göras lång. Mänskliga resurser är min uppgift.

Annons
Annons

Therese är 40 år och sålde resor i över tio år, mycket per telefon, men kände sedan att hon ville komma närmare människor i sitt arbete. Då blev det ett treårigt personal- och arbetslivsprogram på Högskolan Dalarna och under den sista terminen blev hon vad man kallar headhuntad till sitt första HR-jobb.
– Företaget hade kontakt med Stora Enso och därför hamnade jag där, på pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge. Jag blev personalledare med personalansvar för drygt 50 medarbetare. Där blev jag kvar tills i våras. Då det var dags för mig att bredda mitt arbetsfält.
Det får hon på VMF Qbera, som är den största virkes­mätarföreningen i landet med cirka 300 anställda på 70 mät­platser i Mellansverige. 

Therese har egentligen ­ingen skoglig bakgrund. Det närmaste hon kommer är att rida sina två hästar på någon skogsväg och hon plockar ­gärna svamp. 
– Men jag har lärt mig ­mycket om skogsbranschen. Först på Stora Enso och nu både praktik som virkesmätare och många, många besök på våra arbetsplatser.

Ny teknik förändrar virkes­mätningen, till exempel laser och bildmätning. Det finns blandade känslor inför den, men Therese uppfattning är att virkesmätarna är ett stolt släkte – individuella med stark självkänsla.
– De har yrkesstolthet, integritet och är proffsiga. De känner sitt ansvar, opartisk­heten är helig. Men visst finns det blandade känslor inför all ny mätningsteknik som de måste lära sig. De flesta ser dock möjligheterna och det är fint att se.

Therese bor med man och tre barn i Torsång och hennes hästar finns hos mor och far i Hesse utanför Borlänge. Hon är omgiven av skog på båda ställena.

SKOGEN 12/2016

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons