Hon brukar skog i reservatet

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Helén Benjaminsson
Bohusleden går rak igenom Helén Benjaminssons produktionsskog. Kraven på henne att ta social hänsyn är hårda från friluftslivet.
I Svartedalen är det tillåtet att bedriva aktivt skogsbruk i naturreservatet. Men markägaren har stort tryck på sig att låta bli. ”De är på mig som hökar”, säger hon.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Alla de som vill uppleva Västkustens största skogs- och vildmarksområde kan hamna på ett kal­hygge, trots att det är inne i ett naturreservat. Svarte­dalens natur- och friluftsområde har nämligen märkliga föreskrifter. I områdena runt naturskogen – men fortfarande inne i reservatet – är ekonomiskt skogs­bruk tillåtet.

Annons
Annons

– Det är en väldigt konstig konstruktion att man bildar ett naturreservat och sedan enligt föreskrifterna får bedriva skogsbruk. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lars Jacobsson som är natur­vårdare på Västkuststiftelsen och förvaltar reservatet – och 50 till.

Efter flera års förhandlingar med Länsstyrelsen nådde markägaren Våge Svensson en uppgörelse där nu 1 100 hektar av innehavet på 2 300 hektar är skyddat från avverkning genom reservat och naturvårdsavtal.

 På resterande 1 200 hektar kämpar nu hans dotter Helén Benjaminsson med stöd av sin son Simon för att bedriva ett rationellt, ekonomiskt och certifierat skogsbruk. Men de starka sociala och miljömässiga intressena är ett problem.

– Jag tror att det är en enorm skillnad att bedriva ett aktivt skogsbruk här, än om jag hade haft en lite undanstoppad fastighet i Värmland eller Småland. Alla – besökarna, de boende och jägarna – ser den som sin skog. Och ser ogärna någon förändring.

I föreskrifterna står det ju tydligt att ni får be ­driva ett ekonomiskt skogsbruk. Kan ni det?

– Ja och nej. Alla miljöorganisationer känner till den här meningen, men bortser ifrån den. Varenda gång en avverkningsanmälan lämnas in ger de sig ut i skogen och inventerar. Rädda Svartedalen är på mig som en hök, säger Helén Benjaminsson som  ändå tar lite extra hänsyn i skogsbruket.

Text & foto: Torbjörn Esping

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020. 

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons