BOLAG.

Holmen tar genväg till limträ

7 september 2020  Sågverkskartan har ritats om ordentligt under ­sommaren. Två köpare försvinner från virkesmarknaden när Holmen köper Martinsons och Vida tar över Bergs Timbers svenska sågverk. 

Holmen tar genväg till limträ

I mitten av juni stod det klart att Canfor-ägda Vida köper Bergs Timbers sågverk i Sverige. Vidas koncernchef Måns Johansson konstaterar att ­sågverken i östra Småland blir ett bra komplement till Vidas sågverk som har en annan geografisk placering. 
Genom köpet ökar Vida också sin andel sågad furu och kan på så vis förbättra sitt utbud på färdigvarumarknaden.

Köpeskillingen uppgår till cirka 400 miljoner kronor, varav 303 miljoner kronor avser anläggningstillgångar.
Sågverken producerar i dagsläget cirka 400 000 kubikmeter årligen, men Vida ska investera 100 miljoner kronor för att öka produktionen till 500 000 kubikmeter.

Kenny SvahnKenny SvahnEfter affären har Bergs ­Timber största delen av sin affärsverksamhet i Baltikum.
Jägmästaren Kenny Svahn arbetar med skoglig affärs­rådgivning och har sin bas i Oskarshamn. Han säger att östra Smålands virkesmarknad i fortsättningen kommer att domineras av Södra och Vida.
– Vida betalar 400 miljoner för att få bort en konkurrent och får tre sågverk på köpet, säger han.

En månad senare, i mitten av juli, kom nyheten att Holmen köper träindustrikoncernen Martinsons i Västerbotten. Köpeskillingen uppgår till en miljard kronor.

För några år sedan pratade Holmens ledning om att före­taget planerade att starta en KL-fabrik, men ingenting ­hände och idén verkade rinna ut i sanden. Nu köper Holmen en färdig verksamhet och slipper den jobbiga uppstartsfasen.

SKOGEN 8/2020 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb