Holmen tar genväg till limträ

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Limträkonstruktion bussterminal
Genom köpet av Martinsons tar Holmen ett snabbspår in på marknaden för limträ och korslimmat och slipper en lång och tung startfas. På bilden: Bussterminalen Vasaplan i Umeå, byggd av limträ från Martinsons. Foto: Patrik Degerman/Martinsons
BOLAG. Sågverkskartan har ritats om ordentligt under ­sommaren. Två köpare försvinner från virkesmarknaden när Holmen köper Martinsons och Vida tar över Bergs Timbers svenska sågverk. 
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

I mitten av juni stod det klart att Canfor-ägda Vida köper Bergs Timbers sågverk i Sverige. Vidas koncernchef Måns Johansson konstaterar att ­sågverken i östra Småland blir ett bra komplement till Vidas sågverk som har en annan geografisk placering. 
Genom köpet ökar Vida också sin andel sågad furu och kan på så vis förbättra sitt utbud på färdigvarumarknaden.

Annons
Annons

Köpeskillingen uppgår till cirka 400 miljoner kronor, varav 303 miljoner kronor avser anläggningstillgångar.
Sågverken producerar i dagsläget cirka 400 000 kubikmeter årligen, men Vida ska investera 100 miljoner kronor för att öka produktionen till 500 000 kubikmeter.

Kenny SvahnKenny SvahnEfter affären har Bergs ­Timber största delen av sin affärsverksamhet i Baltikum.
Jägmästaren Kenny Svahn arbetar med skoglig affärs­rådgivning och har sin bas i Oskarshamn. Han säger att östra Smålands virkesmarknad i fortsättningen kommer att domineras av Södra och Vida.
– Vida betalar 400 miljoner för att få bort en konkurrent och får tre sågverk på köpet, säger han.

En månad senare, i mitten av juli, kom nyheten att Holmen köper träindustrikoncernen Martinsons i Västerbotten. Köpeskillingen uppgår till en miljard kronor.

För några år sedan pratade Holmens ledning om att före­taget planerade att starta en KL-fabrik, men ingenting ­hände och idén verkade rinna ut i sanden. Nu köper Holmen en färdig verksamhet och slipper den jobbiga uppstartsfasen.

SKOGEN 8/2020 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons