Metoden har utvecklats av Linköpingsföretaget Arboair som använder drönare som tar högupplösta bilder. Dessa analyseras med hjälp av AI (artificiell intelligens) som lärt sig känna igen stressade och döda granar. Informationen förs in i Holmens skogliga planeringssystem och används när det ska beslutas om åtgärder på platsen.
Hittills har drönarna fotat av cirka 9 000 hektar av bolagets mark. Christian Syk är den som har lett projektet hos Holmen. Han anser att en en stor fördel är att traktplanerare slipper söka av stora oskadade områden.
– Den här metoden effektiviserar vårt fältarbete och gör att vi kan hitta skadorna tidigare och mer exakt, vilket ger oss större möjligheter att hinna avverka angripna träd i tid så att virket kan användas innan dess värde förstörs. Den gör det också möjligt att begränsa spridningen lokalt, säger han i ett pressmeddelande..
Skogsbolaget ser även möjligheter att använda tekniken för att hitta vindfällen eller följa upp åtgärder som markberedning och röjning.Sedan flera år gör Holmen även en egen AI-analys av satellitbilder för att identifiera granbarkborreangrepp. De anser att produkten som Arboair erbjuder är ett bra komplement som istället ger en detaljerad och dagsfärsk kartbild på trädnivå.