Holmen sänker sina timmerpriser

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Holmen Skog sänker priserna på timmer i södra Sverige och Uppland. Stormar och skadeinsekter har skapat ett stort virkesutbud, uppger bolaget.

Holmen sänker priserna på grantimmer med 50 kronor kubikmetern. För talltimmer är sänkningen 30 kronor och för kubb 15-25 kronor per kubikmeter.

Annons
Annons

Orsaker är granbarkborrens härjningar och stormarna Alfrida och Jan som har ökat virkesutbudet i Sverige, enligt Holmen.

Det syns bland annat i antalet anmälda avverkningar hos Skogsstyrelsen. Anmälningarna ökade med 25 procent under första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol.

I Mellaneuropa är situationen ännu värre. Där har kraftiga stormar och stora barkborreangrepp drabbat Tyskland, Österrike, Italien och Tjeckien, uppger Holmen.

Det innebär att det både Sverige och Europa finns mycket stora volymer skadad skog som behöver skördas, transporteras och förädlas.

– Vi fokuserar en stor del av våra resurser på att ta hand om skadat och angripet virke. Det finns en mycket stor risk för omfattande utbrott av granbarkborre i södra och mellersta Sverige i år. Därför behöver skogsägare få ut den angripna skogen och färska vindfällen av gran så snart som möjligt, säger Andreas Rastbäck, affärschef på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons