Holmen köper planteringsmaskin

23 februari 2022 Holmen ska köpa planterings- och markberedningsmaskinen Plantma X.

Holmen köper planteringsmaskin

Holmen ska som första skogsbolag köpa maskinen som kontinuerligt markbereder och planterar samtidigt.

– Det här är ett sätt för oss att bidra till utveckling av skogsvården och skapa effektiva komplement till manuell plantering. Med Plantma X växlar vi upp återväxten i skogen så att mer ny skog kommer igång med tillväxt och inbindning av koldioxid snabbare efter skörd, säger Jan Åhlund, Holmens skogsbrukschef, i ett pressmeddelande.

Det har pratats länge om behovet av mekanisering inom skogsvården. Men enligt Holmen har försök med andra maskiner visat  ett för stort glapp i kvaltiet och effektivtivitet jämfört med manuell plantering.

– Plantma X körde på Holmens marker under förra säsongen och visade stor potential i att återbeskoga på ett bra och systematiskt sätt. Nu tar vi nästa steg, köper en maskin och fortsätter utveckla den och metoderna runt omkring i samverkan med Plantma, entreprenörer och Skogforsk, säger Jan Åhlund.

Det kommer fortsatt att finnas ett stort behov av kvalificerade plantörer, poängterar Holmen.

Om Plantma X: En konventionell skotare som gjorts om och kompletterats med bland annat förlängd ram, ett Midiflex markberedningsaggregat i mittpartiet och två planteringsarmar längst bak på maskinen. Den är specialiserad för mekaniserad plantering av skogsplantor under svenska förhållanden och utför flera operationer på samma gång – markbereder, trycker till tiltan och sätter en planta. Under optimala förhållanden kan maskinen sätta över 40 plantor i minuten. Tester har pågått sedan 2019 och hösten 2020 planterade maskinen sin miljonte planta.

Källa: Holmen & Plantma

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb