Holmen köper Martinsons

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsbolaget Holmen har tecknat avtal om förvärv av träkoncernen Martinsons.
Köpeskillingen är en miljard kronor. Holmen anser att köpet ger dem fördelen att kunna förädla merparten av råvaran från egna skogar i egen industri. Varje år använder Martinsons nämligen cirka en miljon kubikmeter timmer från norra Sverige. 
 
Affären gör också att Holmens intäkter från trävaruförsäljning fördubblas och når 3 miljarder kronor. Martinsons har två sågverk i norra Sverige med en planerad årsproduktion på  totalt 600 000 kubikmeter  trävaror.
Koncernen är också en stor producent av byggkomponenter som stommar och balkar i korslamminerat trä. I verksamheten ingår omfattande träförädling som hyvling, målning, fingerskarvning  och impregnering. 
 
”Martinsons är ett mycket välskött familjeägt bolag som byggt upp ett starkt varumärke och lyckats växa med bra lönsamhet. Som vår största timmerkund har vi följt deras utveckling under lång tid och imponerats av hur de utvecklat en ledande position inom det hållbara träbyggandet i Sverige. Med vårt stora skogsinnehav i ryggen ser vi fram emot att fortsätta utveckla verksamheten och bidra till ett ökat träbyggande, vilket är en del av lösningen på klimatutmaningen”, säger Henrik Sjölund, VD och koncernchef för Holmen, i ett pressmeddelande.
 
 
SATSAR PÅ BYGGHANDELN
 
Johan Padel, affärsområdeschef på Holmen, säger att förvärvet stärker deras position på en marknad som man satsat på de senaste åren, nämligen den som vänder sig till bygghandel och träbyggande.
”Med ett stigande intresse för träbyggande ser vi stora möjligheter att utveckla affären vidare”, säger han.
Lars Martinson, koncernchef och en av ägarna i Martinsons, anser att man i Holmen får en ny ägare med både stabilitet och en passande företagskultur.
Affären förutsätter att Holmen erhåller godkännande från berörd konkurrensmyndighet, besked väntas under hösten. 
Martinsons har 470 anställda och omsatte 1,8 miljarder kronor förra året.
 
 
Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons