Holmen investerar i byggträ

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Holmen vill öka produktionen av bland annat korslimmat trä. Foto: Holmen.
Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.

Enligt Holmen så har trävaror blivit en allt större del av verksamheten.  Det gäller inte minst efter förvärvet 2020 av Martinsons som tillverkar limträprodukter för byggande.
Nu investeras i en kapanläggning och ett distributionslager vid Bravikens sågverk utanför Norrköping. 
Investeringar görs även vid Bygdsiljums sågverk i Skellefteå. Där görs en tillbyggnad för att kunna öka produktionen av så kallat KL-trä, det vill säga byggelement i korslimmat trä. Holmen räknar med att öka kapaciteten med 50 procent, bland annat tack vare en ny CNC-fräs.
– Efterfrågan på förädlade trävaror, inte minst KL-trä och limträbalkar, ökar och med ett stigande intresse för träbyggande ser vi stora möjligheter att utveckla affären vidare. Genom investeringar i ökade volymer av förädlade produkter samt en ökad försäljning mot bygghandeln tar vi nästa steg för att stärka vår verksamhet, säger Olov Martinson, platschef Bygdsiljums Sågverk, i ett pressmeddelande från Holmen.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons