Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
Prishöjningarna på sågtimmer gäller främst kommuner i södra Sverige. Generellt går dock sågverken starkare än massaindustrin just nu.
” Efterfrågan på sågtimmer stiger efter en tid av osäkerhet och det ser vi även i priserna som skogsägarna får betalt. Vi ser fortsatt prispress på massaved i spåren av höga lagernivåer, sjunkande efterfrågan och valutaeffekter” säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.
Men skillnader i hur mycket skogsägaren får för sitt virke kan vara betydande. Betalningsförmågan varierar mellan olika bolag och mellan tillverkare med olika produktinriktning. Dessutom skiljer sig prisutvecklingen mellan olika kommuner. I september höjdes priserna på sågtimmer i 139 kommuner och sänktes för massaved i 116 av Sveriges 290 kommuner. 
Hela listan över hur virkespriserna förändrats kommun för kommun finns på Virkesbörsens hemsida.
”Genom att följa utvecklingen av virkespriser i ditt län och din kommun kan du tajma marknaden smartare och göra bättre affärer”,  säger Adam Aljaraidah.
Prisjämförelsen görs av samtligt publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Skogsägare får normalt tillägg och premier utöver prislistorna.
 
Publicerad:
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons