Trädet växer i ett område som Sveaskog äger på Omberg, där det finns flera träd som närmar sig 50 meters höjd. På sin blogg berättar skogsmästarstudenterna om hur det gick till när de hittade trädet:
”Vi hade även hört talas om att Sveriges kanske högsta träd enligt laserdatan ska finnas i Ombergs skogar Vi hittade platsen och började mäta de träd som fanns där för att kunna avgöra vilket som var det högsta av dem. Vi mätte upp träd över 47 meter och det högsta trädet som ev finns i Sverige är en silvergran med uppmätta 49 meter.”
Från början lokaliserades de höga träden av Riksskogstaxeringen med hjälp av laserskanning, berättar Christer Samuelsson som är planerare för Sveaskog på Omberg. Han har själv besökt området.
– Det syns att de är väldigt långa och välväxta och skogen runt dem är också ganska lång. Jag har inte borrat dem, men kan tänka mig att de är 150 år.
Varför har träden just här blivit så höga tror du?
– Det är bra bonitet, bra jordar. Silvergranar har också bättre växtlighet och blir kraftigare än vanliga granar, säger Christer Samuelsson.
Borde vi odla mer silvergran i Sverige när den växer så bra?
– Nej, det tror jag inte. Det finns ingen avsättning för timret i Sverige utan det är vanlig gran som gäller. Det är också svårt att få upp bestånd av silvergran. Den är utsatt, eftersom den är smaklig för det vilda.
Vad händer med området framöver?
– Planen var att det skulle avverkas, men så blir det inte nu. Nu får träden vara kvar, berättar Christer Samuelsson.
I övrigt tycker han inte att det är så märkvärdigt att ha Sveriges kanske högsta träd på den mark han förvaltar och trädet kommer heller inte att märkas ut på något särskilt vis i dagsläget.
– Nej, det är ingen stor grej, det är det inte. Vi kommer inte att göra någonting speciellt kring det, utan det kommer att få vara som det är. Granarna är utsatta när de är långa, så vi får hoppas att de står kvar om det stormar bara.
Sveriges tidigare högsta kända träd var en gran i Lekvattnet i Värmland som mätte 48 meter när den fälldes i mars 2003, enligt skogssverige.se.
SKOGEN 11/2016