Högst och äldst dominerar skogen

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
gran
granplanta
Ung gran, känslig för frost. Foto: Bengt Ek
PICEA ABIES. Den vanliga granen är ­Sveriges viktigaste exportträd och bildar landets vanligaste skog, blåbärsgranskog. Om man ser till volym och ekonomi är den alltså det dominerande trädslaget i Sverige. 

Den har stor variation i form och ut­seende och växer vilt i stort sett över hela landet, utom på västkusten samt i Skåne och Blekinge, där den dock plan­teras. Linné ansåg att det var lika omöjligt att plantera bok i fjällen som gran på den skånska lerslätten, och det stämmer att den trivs sämre på torr mark och styva lerjordar.

Annons
Annons

Veden är gulvit och det är ingen färgskillnad mellan splint- och kärnved. Den långa fibern passar för pappersmassa och går också till konstfiber och sulfit. Av gran sågas också mängder av byggnads- och konstruktionsvirke, trots att virket är relativt mjukt.

Förr användes granens rötter till korgar, och granvidjor till att sammanbinda gärsgårdsstörar som även de kunde vara av gran. Undergolv och takspån var andra vanliga användningsområden. Kådan ­tuggades och framför allt koktes till tjära eller beck – picea. Barken innehåller garv­ämnen som användes för skinnberedning.

Granen är vårt högsta skogsträd och förmodligen vår äldsta organism. Granen Old Tjikko på Fulufjället lär ha ett 9 500 år gammalt rotsystem.
Trädslagets rötter går ytligt, vilket gör den känslig för torka och storm. Röta, barrsjukdomar och olika borrar och baggar kan angripa den. Den är även känslig för försommarfrost.

I Sydsverige blommar ­granen i maj och är då minst 20 till 30 år gammal. Den ­föryngrar sig och trivs bra i skugga och kommer ofta som ett underbestånd efter till exempel tall och björk.
Granen har förädlats under lång tid och frö från fröplantager kan ge en till­växtvinst på tio procent eller ännu mer.

Läs mer i SKOGEN 3/2018 som har tema gran.
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons