Högst och äldst dominerar skogen

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
gran
granplanta
Ung gran, känslig för frost. Foto: Bengt Ek
PICEA ABIES. Den vanliga granen är ­Sveriges viktigaste exportträd och bildar landets vanligaste skog, blåbärsgranskog. Om man ser till volym och ekonomi är den alltså det dominerande trädslaget i Sverige. 

Den har stor variation i form och ut­seende och växer vilt i stort sett över hela landet, utom på västkusten samt i Skåne och Blekinge, där den dock plan­teras. Linné ansåg att det var lika omöjligt att plantera bok i fjällen som gran på den skånska lerslätten, och det stämmer att den trivs sämre på torr mark och styva lerjordar.

Annons
Annons

Veden är gulvit och det är ingen färgskillnad mellan splint- och kärnved. Den långa fibern passar för pappersmassa och går också till konstfiber och sulfit. Av gran sågas också mängder av byggnads- och konstruktionsvirke, trots att virket är relativt mjukt.

Förr användes granens rötter till korgar, och granvidjor till att sammanbinda gärsgårdsstörar som även de kunde vara av gran. Undergolv och takspån var andra vanliga användningsområden. Kådan ­tuggades och framför allt koktes till tjära eller beck – picea. Barken innehåller garv­ämnen som användes för skinnberedning.

Granen är vårt högsta skogsträd och förmodligen vår äldsta organism. Granen Old Tjikko på Fulufjället lär ha ett 9 500 år gammalt rotsystem.
Trädslagets rötter går ytligt, vilket gör den känslig för torka och storm. Röta, barrsjukdomar och olika borrar och baggar kan angripa den. Den är även känslig för försommarfrost.

I Sydsverige blommar ­granen i maj och är då minst 20 till 30 år gammal. Den ­föryngrar sig och trivs bra i skugga och kommer ofta som ett underbestånd efter till exempel tall och björk.
Granen har förädlats under lång tid och frö från fröplantager kan ge en till­växtvinst på tio procent eller ännu mer.

Läs mer i SKOGEN 3/2018 som har tema gran.
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons