Högläggning genom djupsnö

19 maj 2011 Vinterhögläggning med grävmaskin ger ny skog på svåråtkomliga marker.

Högläggning genom djupsnö

Stöttingfjället mellan Vilhelmina och Lycksele. Här är det svårt att komma åt virket på holmar ute i myrmarken.
När virkesköparen Holmen Skog pusslat ihop skogsägarnas uppdrag till sammanlagt 30 hektar löste de problemet. Vintervägar anlades, man avverkade och körde ut virket.
Men så var det skogsvården. Även markberedare måste ju köra dit ut.
— Traditionell markberedning är omöjlig i sådana här områden, säger Mikael Axelsson, vd på Wintax Maskin AB som anlitades för uppdraget. Därför lejde jag in Lennart Magnusson. Han höglägger med sin grävmaskin genom den djupa snön, direkt efter det att skogen avverkats.

Lennart har varit med om liknade uppdrag de senaste vintrarna. En metod som blivit känd och vuxit undan för undan. Han räknar inte med att det tar längre tid att markbereda på vintern jämfört med vad det gör på barmark.
— Om bara tjälen gått ner ordentligt längs skotarvägarna går det snabbt att ta sig fram till hyggena, och sen är det bara att sätta igång att höglägga. Under bra förhållanden har jag svårt att avgöra om det är någon kostnadsskillnad jämfört med om jag höglägger under sommarhalvåret.
—Dessutom säger de som planterat efter vinterhögläggning att det blir en riktigt bra markberedning som det är lätt att sätta plant i, säger Lennart Magnusson.

Metoden att markbereda med grävare, Inversmetoden, är inte ny. Grävmaskinen gör en grop med skopan i marken och materialet läggs tillbaka omvänt i gropen, vegetationsskiktet underst och mineraljorden upp. Inversmetoden har flera fördelar jämfört med traditionell markberedning. Nackdelen är främst att den är något dyrare.

Makarna Mats Johansson och Carina Årebrand Johansson i Vilhelmina är en av de markägare som har avverkat och fått sina myrholmar på Stöttingsfjället markberedda med grävare i vinter. De tycker att det här är ett stort steg framåt.
— Holmarna har bra tillväxt men har varit svåra att bruka, så vi har knappt kunnat räkna in dem i den produktiva skogsmarken, säger Mats Johansson. Framför allt är det återbeskogningen som varit svår eftersom man aldrig riktigt tänkt tanken att ta sig fram till myrholmarna med en tung markberedare.

Han är övertygad om att det har öppnats helt nya möjligheter för många skogsägare med liknande marker när en riktigt bra markberedning kan utföras direkt efter avverkningen.
— Man måste också ha med i beräkningen att skogsägarna vinner minst en vegetationsperiod när det går att få upp ny skog kort tid efter avverkning. Vi funderade på att plantera direkt nu i vår men väntar ett år så att högen ska kunna sätta ihop ordentligt, säger Mats Johansson som dessutom är mycket nöjd med resultatet som Holmen Skog som Wintax Maskin har åstadkommit.

Text och foto: Matts Bildström

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb