SKOGEN #8

Höga priser räddar sågverkens resultat

2 september Trävarupriserna hålls uppe, trots svag byggkonjunktur. Det är ett paradigmskifte, enligt Skogsindustrierna, men sågverken kämpar ändå med lönsamheten. 

Höga priser räddar sågverkens resultat
Den nuvarande sågen i Rundvik blir kvar. SCA och Holmens planer på ett jättesågverk har lagts . Foto: Bergslagsbild.
Detta är en upplåst artikel ur tidningen SKOGEN – ett smakprov! Övrigt material är låst för andra än prenumeranter. Missa inget – teckna din prenumeration här.

Efter att den globala trävarumarknaden under ett antal år har ridit på en våg av stark efterfrågan och skyhöga priser brottas sågverken nu med sämre lönsamhet. Skogsindustriernas marknadsanalytiker Christian Nielsen beskriver 2024 som besvärligare än 2023. 

– I år är det segare, säger han till SKOGEN. 

Under 2023 var trävaruleveranserna till den svenska marknaden låga, medan försäljningen till andra länder gick väldigt bra och exportvolymen nådde 14 miljoner kubikmeter. 

I år är leveranserna till hemmamarknaden ännu lägre, samtidigt som exporten är svagare. En hel del trävaror har visserligen exporterats till USA, men där har sågverken fått acceptera lägre priser än man hade hoppades på. 

– De flesta marknader är relativt svaga, säger Christian Nielsen. 

Hans iakttagelser stöds av de resultatrapporter för andra kvartalet som skogsbolagen lämnade under juli månad. Våren och försommaren är den tid på året då trävaruförsäljningen brukar vara som bäst och även i år har det varit en säsongsmässigt ökad efterfrågan.  

Christian Nielsen.

Men Södra konstaterar att efterfrågan hos de europeiska kunderna var relativt svag och det är inte någon som verkar tro på en vändning för byggandet i höst. Stora Enso skriver att försäljning och volymer förväntas minska under det tredje kvartalet på grund av semesterperioden. Byggloven väntas bli färre och hamna under 2023 års nivåer. 

Läget är alltså ganska dystert för de konjunkturkänsliga sågverken, men det finns en ljuspunkt: Trävarupriserna följer sågverkens kostnadsläge på ett annat sätt än tidigare.  

– Det är ju lågkonjunktur och ändå matchar utpriserna kostnadsläget bättre än tidigare. Vi ser det första tecknet på ett paradigmskifte, säger Christian Nielsen. 

Vad han avser med paradigmskifte är det läge som Skogsindustrierna pratat om under en tid, nämligen att det globala utbudet av trävaror inte motsvarar den efterfrågan som finns. Även i tider då byggkonjunkturen är svag behövs mer trävaror än vad som kommer ut på marknaden. 

I Centraleuropa och i Kanada är utbudet av trävaror lägre än tidigare. Där har man varit tvungna att avverka mer än man har planerat de senaste åren, eftersom skogarna har angripits av barkborrar. Det gör att efterfrågan på trävaror från Sverige och Finland ökar och att priserna på trävaror också ökar. 

Sveriges största skogsägare, statliga Sveaskog, konstaterar också i sin halvårsrapport att höga virkespriser kompenserar bolagets minskade avverkning. Rörelseresultatet är därför bra. 

Även om trycket på sågverken Finland och Sverige ökat har de svårt att öka produktionen av trävaror. Det går nämligen inte att öka avverkningen nämnvärt under de närmaste tio till femton åren, påpekar Christian Nielsen. Som en konsekvens av brist på råvara har vi också sett hur sågverksföretag drar i handbromsen för tidigare annonserade investeringar, som Södra i Kisa samt Holmen och SCA i Rundvik.

De högre priserna på trävaror är något som träindustriföretaget Setra – med Mellanskog som en av de större delägarna – noterar i samband med att resultatet för andra kvartalet presenteras. Tack vare dem gör företaget ett betydligt bättre resultat i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Men högre timmerpriser sätter fortsatt press och vinsten vägde inte upp Setras förlust under det första kvartalet. Sammantaget blev det röda resultatsiffror under första halvåret.  

Även de andra företagen som har kommit med sina kvartalsrapporter skriver att timmerpriserna har gått upp och att kostnadsläget är besvärligt för dem. Det är egentligen bara bolag som SCA, med stort eget skogsinnehav, som klarar sig bättre. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb