Hjälp till att göra rutan säker

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogforsk.
Kör du skogsmaskin och har råkat ut för att säkerhetsrutan oväntat spricker? I så fall kan din erfarenhet bidra till att lösa ett mysterium - och minska risken för olyckor.
Det är TSG, Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp, som samlar in data om problemet med säkerhetsrutor som brister i oväntade situationer. Insamlingen görs genom en enkätundersökning.
Förhoppningen är att de som äger eller kör skogsmaskin ska uppge om de har bytt säkerhetsruta, vilken maskin den satt i och vilka anledningar som fanns för bytet.
Rolf Björheden, seniorforskare på Skogforsk och den som leder projektet, uppmanar nu dem som kan bidra med information att ta sig tid att fylla i enkäten.
– Ja, allvarliga olyckor har inträffat och även flera allvarliga tillbud. Vi är väldigt angelägna om att komma till rätta med det här, säger han.
Enkäten går ut även i Finland och Norge.
 

TSG, Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp, leds av Skogforsk. 
Även Skogforsks samarbetspartners i Finland respektive Norge, Metsäteho och Skogkurs, bidrar i projektet.
 

 

Annons
Annons 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons