För att vinna kampen mot askskottsjukan behöver forskarna allmänhetens hjälp att hitta de askar som har en genetisk motståndskraft. De har redan några exemplar, men det behövs fler för att bygga upp en helt ny population.
”Därför vill vi att vi håller ögonen öppna och rapporterar de friska askar som vi ser under våra utflykter i skogen”, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.
Det avgörande för om en ask ska rapporteras in eller inte är att den är frisk OCH står i ett litet eller större bestånd med sjuka askar.
De friska askar som står ensamma i till exempel en trädgård har kanske inte blivit utsatta för smittan, och då vet vi inte om den har de motståndskraftiga generna. Står den däremot bland andra, uppenbart smittade, askar så kan man utgå ifrån att den har motståndskraften som forskarna söker.
Lars-Göran Stener, Skogforsk, (se nedan för kontaktuppgifter) tar nu mer än gärna emot rapporter om friska askar i Sverige.
I andra nordiska länder pågår liknande forskning, och genom nätverkande mellan forskare i olika länder kan utvecklas – och asken kanske räddas!
Så här känner du igen en sjuk ask: Askens krona är gles, mycket glesare än normala träds. Ofta har den kompenserat bristen på blad med en massa nya skott i änden på grenarna vilket ger trädet ett buskigt utseende. Ibland kan man också se sår på stam och grenar.
Så här rapporterar du en ask: När du hittar en frisk och fin ask, titta efter om du ser sjuka exemplar i närområdet. Gör du det, så ta gärna gps-koordinater, annars titta noga efter var du är och beskriv hur forskarna ska kunna hitta asken. Skicka gps-koordinater/vägbeskrivning, en beskrivning av var de vitala askarna växer (på en gårdstomt, utmed en allé, i en hagmark, i ett skogsbestånd t ex), ditt namn och telefonnummer till lars-goran.stener@skogforsk.se. Forskarna kommer att kontakta dig!
Varför behöver vi asken? I nordisk mytologi var asken livets träd, och asken används flitigt i parker och andra stadsmiljöer. Virket används i möbeltillverkning. Men många andra arter är också beroende av asken, ungefär 480 insekter, mossor och örter behöver asken för sin existens. Av de 480 är 120 hotade arter.