FÖRBEREDELSER.

Hjälp de unga att knyta banden

28 december 2017 En överlåtelse berör mycket mer än skatter, papper och juridik. Det handlar också om känslor och kommunikation och om att förebygga konflikter.

Det finns gott om proffs som hjälper till med skogsbruksplanen, finansiering av skifte, frågor om skatteregler och det juridiska ­pappersarbetet när det är dags. Men vem talar om känslor, banden till fädernas mark och rollen som en länk i kedjan som förvaltar marken? 

Ett universitet i Oregon i USA har tagit fasta på helheten – in­klusive de känslomässiga aspekterna – i ett kursmaterial som ­hjälper markägare att planera generationsskifte. Det kallas Ties to the land och säljs via en webbplats, tiestotheland.org. Utgångs­punkten är att det går att arbeta medvetet för att stärka banden ­mellan alla generationer och skogen. 

En man visar två flickor hur man planterar en trädplanta.Att låta barn och barnbarn få ta ansvar för en skogsplätt kan vara ett sätt engagera dem i skogsskötseln.
Foto: Mattias Westerberg/SKOGENbild

På webbplatsen finns det även en hel del gratistips att ta del av. Några går ut på att tillbringa tid med barn och barnbarn i skogen. Andra handlar om att skapa engagemang genom att låta de yngre vara med tidigt och bestämma och ge dem eget ansvar. Följande är saxat och fritt återgivet från webbplatsen:

• Uppmuntra ungarna att leka, utforska och lära sig nya saker. 
• Fråga om du får visa hur man täljer, hur man gör upp en säker eld, hur man skiljer mellan olika trädslag och vad de kan användas till.
• Att jaga, fiska och plocka bär tillsammans ger väldigt påtagliga och goda resultat.  
• Gör en lokal skattjakt med karta. 
• Låt alla ta en favoritbild av en särskild plats och berätta varför de gillar just den.
• Gammal hederlig korvgrillning ute i skogen vid din iordningställda grillplats – det är inte alla barn som har upplevt det. 
• Låt fler i familjen vara med när beslut i stort som smått ska fattas om skogsbruket. För att verkligen förstå och stödja beslut måste man få vara delaktig.
• Låt flera generationer delta i olika skogsbruksåtgärder – alla kan göra något, inklusive misstag. Hur ska man annars lära sig?
• Varför inte redan nu låta de unga – kanske de allra yngsta – bestämma om hur ett litet bestånd eller en markbit ska skötas? Inventera tillsammans, rita en karta, fota med mobilen och återkom till platsen flera gånger under året. 

SKOGEN 12/2017

Läs mer om generationsskifte i senaste numret av SKOGEN:
Köp SKOGEN nr 12/2017 som digitalt lösnummer
Starta en prenumeration

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb