Hitta gränserna

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsägare på plats för att lära sig om gränser för skogsfastigheter.
Först är det stenar som gäller och sen kartan. Budskapet från lantmäteriets rågångsexpert Krister Rubensson var klart och tydligt när ett antal jämtländska skogsägare fick lära sig var gränserna går.

Att hitta gamla rågångar och fastighetsgränser i terrängen kan på många ställen vara riktigt besvärligt, markeringarna kan ha försvunnit. Den saken fick de skogsägare erfara som drog ut i markerna för att lära sig mer om gränsmarkeringar.  

Annons
Annons

Under perioden 1827–1921 var avståndet från gränspunktens ände, markerat genom ett så kallat femstenarör med hjärtsten i mitten, och den närmaste ”utliggarstenen”, högst 18 meter. Därefter var det 300 meter till ”visarstenen” som markerade gränsens riktning. År 1921 ändrades avstånden. Nu blev det 25 meter till utliggaren och högst 200 meter till visarstenen. 
 
I markerna där utbildningen ägde rum var det 100 meter mellan visarstenarna. Att avstånden var relativt korta är en klar fördel när rågångarna nu ska göras synliga igen. Men det är ändå inte helt enkelt. För att upptäcka stenarna krävs förmåga att läsa omgivningen och att navigera rakt fram genom snårig skog och sanka myrmarker.
 
När lantmätarna markerade gränserna över myrarna lade de först en risbädd och sedan stenen ovanpå.
–Sköt om rågångarna, uppmanade lantmäteriexperten Krister Rubensson och berättade att om myndig- heten på nytt skall fastställa fastighetsgränsen kan det kosta runt 5000 kronor per kilometer plus markeringsfärg och stakkäppar. 
 
Text och foto: Sture Björck
 
SKOGEN 9/2014
 
 
Publicerad:
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Annons
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Annons
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Nancy Falk

  Nancy ny på SKOGEN

  Tre frågor till Nancy Falk som tar över tidningen SKOGENs annonsförsäljning när Johnny Nattsjö är föräldraledig.
 • Annons