Hitta gränserna

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsägare på plats för att lära sig om gränser för skogsfastigheter.
Först är det stenar som gäller och sen kartan. Budskapet från lantmäteriets rågångsexpert Krister Rubensson var klart och tydligt när ett antal jämtländska skogsägare fick lära sig var gränserna går.

Att hitta gamla rågångar och fastighetsgränser i terrängen kan på många ställen vara riktigt besvärligt, markeringarna kan ha försvunnit. Den saken fick de skogsägare erfara som drog ut i markerna för att lära sig mer om gränsmarkeringar.  

Annons
Annons

Under perioden 1827–1921 var avståndet från gränspunktens ände, markerat genom ett så kallat femstenarör med hjärtsten i mitten, och den närmaste ”utliggarstenen”, högst 18 meter. Därefter var det 300 meter till ”visarstenen” som markerade gränsens riktning. År 1921 ändrades avstånden. Nu blev det 25 meter till utliggaren och högst 200 meter till visarstenen. 
 
I markerna där utbildningen ägde rum var det 100 meter mellan visarstenarna. Att avstånden var relativt korta är en klar fördel när rågångarna nu ska göras synliga igen. Men det är ändå inte helt enkelt. För att upptäcka stenarna krävs förmåga att läsa omgivningen och att navigera rakt fram genom snårig skog och sanka myrmarker.
 
När lantmätarna markerade gränserna över myrarna lade de först en risbädd och sedan stenen ovanpå.
–Sköt om rågångarna, uppmanade lantmäteriexperten Krister Rubensson och berättade att om myndig- heten på nytt skall fastställa fastighetsgränsen kan det kosta runt 5000 kronor per kilometer plus markeringsfärg och stakkäppar. 
 
Text och foto: Sture Björck
 
SKOGEN 9/2014
 
 
Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons