Hitta gränserna

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsägare på plats för att lära sig om gränser för skogsfastigheter.
Först är det stenar som gäller och sen kartan. Budskapet från lantmäteriets rågångsexpert Krister Rubensson var klart och tydligt när ett antal jämtländska skogsägare fick lära sig var gränserna går.

Att hitta gamla rågångar och fastighetsgränser i terrängen kan på många ställen vara riktigt besvärligt, markeringarna kan ha försvunnit. Den saken fick de skogsägare erfara som drog ut i markerna för att lära sig mer om gränsmarkeringar.  

Annons
Annons

Under perioden 1827–1921 var avståndet från gränspunktens ände, markerat genom ett så kallat femstenarör med hjärtsten i mitten, och den närmaste ”utliggarstenen”, högst 18 meter. Därefter var det 300 meter till ”visarstenen” som markerade gränsens riktning. År 1921 ändrades avstånden. Nu blev det 25 meter till utliggaren och högst 200 meter till visarstenen. 
 
I markerna där utbildningen ägde rum var det 100 meter mellan visarstenarna. Att avstånden var relativt korta är en klar fördel när rågångarna nu ska göras synliga igen. Men det är ändå inte helt enkelt. För att upptäcka stenarna krävs förmåga att läsa omgivningen och att navigera rakt fram genom snårig skog och sanka myrmarker.
 
När lantmätarna markerade gränserna över myrarna lade de först en risbädd och sedan stenen ovanpå.
–Sköt om rågångarna, uppmanade lantmäteriexperten Krister Rubensson och berättade att om myndig- heten på nytt skall fastställa fastighetsgränsen kan det kosta runt 5000 kronor per kilometer plus markeringsfärg och stakkäppar. 
 
Text och foto: Sture Björck
 
SKOGEN 9/2014
 
 
Publicerad:
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Annons
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Inget skadestånd för ek utan skönhetsvärde

  Markägare på Gotland kräver 50 000 kronor i skadestånd för att Skogsstyrelsen av misstag fällde en ek. Men tingsrätten säger nej och hävdar att trädet saknade skönhetsvärde.
 • Annons