Hinderkarta hjälper markberedare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fyrradsharv i Jämtland. Foto: Per Ericsson, SKOGEN-bild.
Markberedningen kan bli effektivare och skonsammare när förarna redan på planeringsstadiet ser var hindren, som stora lutningar och fuktig mark, finns. Det visar en pilotstudie från Skogforsk.

Då kan körstråken planeras så att de blir effektiva utan att maskinen får problem med för stora lutningar, många vändningar och onödiga, oproduktiva transportsträckor eller orsakar körskador på fuktiga markavsnitt.

Annons
Annons

Hittills verkar beslutstödet – en karta som visar svåra lutningar och fuktig mark – ge en lite högre andel oproduktiv körning, troligen för att man tar större hänsyn till känsliga avsnitt i terrängen.

Å andra sidan produceras ett jämnare markberedningsresultat med fler godkända planteringspunkter per markberedd sträcka, oavsett vilka hinder i form av lutningar och fuktiga områden som finns på objektet.

– Vi tror att beslutstödet på sikt ger oss en större potential att rationalisera markberedningen, som leder testerna. Den oproduktiva sträckan ligger på cirka 20 procent och borde kunna sänkas, säger  Gustav Friberg i ett pressmeddelande från Skogforsk.

 
Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons