Med mindre än två års mellanrum har delar av mellersta Norrland härjats av kraftiga stormar med orkankraft i vindbyarna. Värst drabbade är norra Jämtland, nordvästra Ångermanland samt södra Västerbotten.
De besiktningar som gjorts hittills avslöjar stora skador. Värst utsatta är hyggeskanter, färska gallringar och fröträdsställningar. Men även slutna bestånd som normalt skall klara hårda vindar har drabbats. Träd och trädgrupper som vid avverkningar lämnats av miljöhänsyn har också blåst ned.
SCA i Strömsund som helikopterinventerat stora delar av sina bestånd uppskattar att man förlorat skog till ett värde av en halv miljard kronor.
Inom det drabbade området finns även många privata skogsägare som inte alltid bor på platsen. I många fall kan det dröja ett drygt halvår innan markägarna besöker platsen men Norrskog uppmanar medlemmarna att snarast inventera sina bestånd.
– Det är viktigt att redan nu skapa sig en bild av skadeläget innan snön kommer, säger Janne Björk, vd på Norrskog.
Att marken på de flesta håll har hunnit tjäla något innebär att stora mängder träd knäckts några meter upp istället för att vältas av stormen. Det medför att första och delvis andra stocken förstörs när trädstammen splittras. Många stormdrabbade skogsägare kan därför räkna med att göra förluster.
Vid en rundringning som SKOGEN gjort uppger SCA att man bedömer skadorna som hanterbara. Man beräknar att kunna få ut allt virke från både privata skogar och egna marker i tid för att förebygga förlust av virkeskvalitet. Men man utesluter inte att man kan tvingas senarelägga planerade avverkningar på grund av stormen. Även den skogliga planeringen på sikt kan komma drabbas.
Då ytterligare inventeringar krävs säger Skogsstyrelsen att man tidigast i slutet av november kan presentera en bedömning över hur stora volymer skog som blåst omkull.
Per Ericsson