Heureka – hjälper skogsägare att nå sina mål

25 juni 2012 De skogsbruksåtgärder vi genomför spelar stor roll för det framtida skogstillståndet, dess avkastningsmöjligheter, miljö- och rekreationsvärden. Felaktiga beslut idag kan orsaka långtgående negativa konsekvenser, men hur ska man egentligen prioritera och välja rätt åtgärder i sitt skogsbruk? Analysprogrammet Heureka har tagits fram av forskare vid SLU och Skogforsk för att hjälpa skogsägare till bättre beslut i sitt brukande och för långsiktig planering utifrån uppsatta mål.

Heureka är ett värdefullt beslutsstödjande verktyg i det skogliga planeringsarbetet. Det som gör Heureka så speciellt är att programmet dels analyserar vad konsekvenserna blir av ett visst skogsbruk på lång sikt, dels optimerar och föreslår den bästa skötseln för högsta måluppfyllelse.

I förhållande till Indelningspaketet, som storskogsbruket länge använt för strategiska analyser, så är Heureka ett viktigt utvecklingssteg framåt. T.ex. kan man med Heureka simulera andra skötselsystem än trakthyggesbruk och på så sätt anpassa skötseln till olika skogar med olika mål.

Störst är nyttan för lite större skogsinnehav där det finns intresse för mångbruk, kanske för att det råder en mångfacetterad målbild. . Men även den vanlige skogsbrukaren med ett normalstort innehav kan få stöd av Heureka-analyser; planeringssituationen är nästan alltid mer komplex än man först tror.

Peder Wikström, en av forskarna bakom Heureka och ansvarig för den fortlöpande systemutvecklingen, berättar att systemet hanterar såväl ekonomiska aspekter av virkesproduktion som avvägningar och hänsyn till miljön. Med klimatproblemet och frågan om skogen som kolsänka eller kolkälla är det viktigt att systemet räknar även med det.

Dessutom finns modeller för att beräkna rekreationsvärden och förekomst av lämpliga habitat för olika arter. Det är bara exempel och början på en spännande resa enligt Peder, som välkomnar de forskare som vill testa sina modeller i ett större ”skogshushållnings-sammanhang”.

Redan idag, testas Heurekasystemet på många håll inom skogsbruket, bland annat hos Skogssällskapet, vars skogar är spridda över stora delar av Sverige. Skogssällskapet har många fastigheter som sköts med vitt skilda inriktningar.

− För vår del har Heureka utgjort ett utomordentligt gott stöd. Genom analysresultaten har jag fått en bättre blick över helheten och det har underlättat både kommunikationen mellan våra lokala skogsförvaltare och i deras dagliga arbete som handlar om att ta beslut, konstaterar Mattias Berglund, skogschef i Skogssällskapets fastighetsbolag.

Analyserna med Heureka visar att på vissa av Skogssällskapets fastigheter bör avverkningstakten öka under de närmsta åren, medan andra får stå tillbaka då avverkningsbehovet för att uppnå målen för hela skogsinnehavet inte är lika stort där.

− Tidigare hade varje enskild skogsförvaltare stort ansvar för det lokala skogsbruket och avverkningsnivåerna valdes trots svårigheter att ta hänsyn till andra förvaltares avverkningsplaner. Nu däremot är det helheten som gäller och det är Skogssällskapets övergripande målbild som ligger till grund för besluten på varje enskild fastighet, säger Mattias.

Hampus Holmström jobbar i ett forskningsprojekt finansierat av Skogssällskapet. Projektet syftar till att undersöka nyttan av Heureka i olika skogliga planeringssituationer.

– Från de tre första fallstudierna har vi fått intressanta resultat och värdefulla erfarenheter, säger Hampus.

Utöver nämnda heltäckande analys av Skogssällskapets spridda innehav så har en studie handlat om möjligheterna till en så bra naturvård som möjligt genom att optimera hänsynen tillsammans med virkesproduktionen.

Men kanske är ändå den pågående tredje fallstudien den mest intressanta, säger Hampus. Han berättar att det är en kommun som undersöker förutsättningarna för kontinuitetsskogsbruk. Frågan om hyggesfria metoders för- och nackdelar lyfts här från beståndsnivån till att utvärderas för ett helt skogslandskap.

Vill du ta del av de preliminära fältresultaten från den pågående forskningen och veta mer om Heureka så ska du anmäla dig till Föreningen Skogens höstexkursion! I år genomförs exkursionen med Skogssällskapet som markvärd. Där finns Peder, Mattias och Hampus på plats för att berätta mer!

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Ievgen får pris för ligninskum
SkogsJobb