Helga fällde färre träd än väntat

9 december 2015 Stormen Helga och den efterföljande mycket blåsiga helgen fällde mellan 700 000 och 800 000 skogskubikmeter. Skadorna är inte så omfattande som befarat, men vissa länsdelar har drabbats betydligt hårdare än andra.

Helga fällde färre träd än väntat

De mest omfattande skadorna finns i norra Skaraborg, södra delen av Sörmlands län, södra delen av Örebro län samt norra delen av Östergötlands län. Ett område mellan Vänern och Vättern runt Tiveden och Askersund har betydligt större skador än övriga delar.

– Eftersom skadorna är mycket ojämnt fördelade och den totala volymen inte är så stor, så är det inte möjligt att bryta ner skadevolymerna per län. Totalt uppskattas den fällda volymen skog till 700 000-800 000 skogskubikmeter, säger Hans Källsmyr, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Såväl gran som tall har fallit och skadorna finns framförallt vid nya hyggeskanter, nygallrade bestånd och fröträdställningar.

– Skadorna är mycket varierade i de berörda länen, vilket innebär att de uppskattningar som gjorts är osäkra. Vissa delar har nästan inga skador alls, andra har drabbats mycket hårt. För den enskilde skogsägaren kan konsekvenserna vara stora, säger Hans Källsmyr.

Även Södra informerar i dag om skadorna efter Helga. De uppskattar att cirka 200 000 skogskubikmeter har skadats på medlemmars fastigheter. Värst drabbat blev norra delarna av Skaraborgs län, Östergötland, södra delarna av Örebro och Södermanlands län. Lägre volym av vindfällen finns även i Bohuslän, Dalsland och västra Götaland. 



— Trots starka vindhastigheter och ihållande vindar är det betydligt mindre skador än vad vi först befarat. Många fastigheter är dock hårt drabbade, speciellt inom stormens kärnområde, säger Håkan Larsson, affärsområdeschef på Södra Skog.

Södra uppmanar sina medlemmar att snarast skapa en överblick över skadorna på sina egna fastigheter och kontakta sin skogsinspektor för en kontraktering. I hela det stormdrabbade området finns betydande risk för granbarkborreangrepp till sommaren. För att säkerställa skogsskyddet och rädda virkesvärdet är det därför viktigt att så snart som möjligt omhänderta det stormfällda virket.

Södra uppmanar alla skogsägare att ta det mycket försiktigt i arbetet med att upparbeta stormskogen.



– Sätt alltid säkerheten främst! Använd i första hand professionell hjälp och maskiner vid större arbeten. Avstå från eget arbete om du inte är både erfaren och har god kunskap och arbeta aldrig ensam, säger Håkan Larsson affärsområdeschef Södra Skog.

Södras 50 000 medlemmar äger drygt hälften av skogsmarken i södra Sverige.

.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb