Hela Sverige ska med!

3 oktober 2016 DEBATT Såväl riksdagspartier som en majoritet av allmänheten tror på biomassan från skogen som en väg att fasa ut fossila råvaror. Men ska vi nå målet att all vår elproduktion ska vara förnybar år 2040, måste tillgångar från hela Sverige utnyttjas.

Hela Sverige ska med!

Fem av Sveriges riksdagspartier har kommit överens om målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Och nästan två av tre svenskar tror enligt en ny Sifoundersökning att biomassa från skogen kan ersätta fossila råvaror vid tillverkning av plast. Dessa möjligheter måste tas tillvara om Sverige ska bli klimatneutralt till 2045.

Men om målet ska nås till lägsta kostnad måste det skapas förutsättningar att utnyttja hela Sveriges goda tillgångar till bioenergi bättre.

Med vår skog och våra jordbruksmarker kan vi både skapa ett förnybart elsystem till 2040 och klara klimatmålet. Det kan bidra till tillväxt i Jämtland och övriga landet och ge andra delar av världen en förebild att ta efter, skriver Rickard Andersson, affärsenhetschef Valmet och Gustaf Melin, vd i Svebio.

Läs mer i Länstidningen Östersund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb