Hej skogsägare – hur mycket blev det röjt i sommar?

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ibland har vi nog en övertro på vår egen kapacitet, skriver Per Hultengård. Foto: (genrebild) Mattias Westerberg, SKOGEN-bild.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Hej bäste Skogen-medlem, skogsägare och ”utbo” - så var det slut med sommar och semester och alla vackra ambitioner du och jag hade. Visst fick vi gjort allt det vi hade tänkt göra? Eller hur?

Jag heter Per Hultengård och sitter med i Föreningen Skogens styrelse. Jag är – liksom många andra medlemmar i Föreningen Skogen - en så kallad ”utbo”, det vill säga jag äger och älskar min skog, men jag bor inte på fastigheten.  Jag har med andra ord ett djupt engagemang för det här med skogen, men känner samtidigt gång efter annan att jag inte riktigt hinner med.

Annons
Annons

Och jag är därmed beroende av kloka och goda råd från Föreningen Skogen och alla de entreprenörer – liksom myndigheter – som ser till att vi får ordning på den skog vi äger och tycker så mycket om.

Det kan ju, så här långt, låta bra!

Men ändå är vi skogsägare och ”utbor”, så förtvivlat envisa! Ibland har vi nog en övertro på vår egen kapacitet!

Det är klart att man vill framstå som en rejäl skogsägare – men till sist får man väl inse att man under påsklovet inte kommer att hinna med att trycka ner 10.000 granplantor på egen hand (hur naiv får man bli?).

Så köp tjänsten!

Gott så. Men denna insikt till trots, så står många av oss ändå sedan där i månadsskiftet maj/juni och tror – på fullt allvar – att vi minsann inte bara ska hinna med att ha en fantastisk semester med familjen, utan också oavbrutet klippa gräset på gården (möjligen investera i en robotgräsklippare, men den går ju inte fram överallt), samt underhålla alla byggnader, sätta upp nya staket och dessutom springa ut med röjsågen och röja åtminstone 10 hektar på några veckor!

Vi borde veta bättre! Det blir ju inga 10 hektar! På sin höjd 1,5 hektar. Och då har vi ändå jobbat hårt och svettats och i bästa fall utan att bli osams med resten av familjen (!)

Jag tror att vi ”utbor” och kanske även skogsägare i övrigt måste tagga ner här.

Det är roligt att röja! Och det här med att äga skog ska ju vara roligt!

Jag har sagt det förr och jag säger det gärna igen – det finns inget som ger mig en sådan tillfredsställelse som att gå ut tre-fyra timmar en tidig morgon/förmiddag med röjsågen!

Känslan av att – bokstavligen – skapa en skog är vidunderlig!

Men man måste vara realistisk. Och, framför allt vi ”utbor” måste inse våra begränsningar. Vi hinner inte alltid med! Och det finns goda och duktiga skogsentreprenörer som är så mycket bättre på att göra jobbet (dessutom röjer de minst dubbelt så snabbt och effektivt som i varje fall jag gör – och då har jag ändå gått med röjsåg i decennier).

Vi har som skogsägare ett röjningsberg att ta hand om. Det är ett ansvar – och det ska vi ta ansvar för.

Röj därför så mycket du kan och så länge du hinner med och så länge det är roligt!

Men om du inte hinner med alltihop – köp resten av röjningen av din skogsrådgivare.

Det finns ingen bättre investering du kan göra i din skog än så!

Per Hultengård
Skogsägare och styrelseledamot i Föreningen Skogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons