Hästvagn i ny tappning

24 februari 2012 Det är inte bara skogsromantik när hästfolk träffas. Det utvecklas en hel del nytt också. I Rude, Närke i höstas premiärvisades Tobias Hellmans konstruktion med ett förställ med en påkopplad stocklyftare. Den lösningen rönte riktigt stort intresse.

Hästvagn i ny tappning

Nyheten består i att det med stocklyftaren går att lyfta stocken både bak och fram. Ett slags lunningsbåge där stocken inte släpar i marken. På förstället finns en vinsch som man kan dra stocken till sig eller hissa upp den med. Baktill lyfts stockens bortre del upp med hjälp av hävstångsprincipen.

Tobias har sett tre klara fördelar med lyftaren.
– Först och främst blir inte stocken sandig, det gillar sågverken. Nummer två är att man slipper använda motor. En del gör det, men det här blir tystare och miljövänligare. Dessutom slipper man investeringen. Och till sist sparar stocklyftaren hästen. Den behöver använda mindre än hälften av den kraft som krävs vid normaltransport.

Förstället kostar 6000 kronor, är 140 cm brett (som en ATV ) och väger strax under 200 kilo. Antingen kan man köra med ett hjulpar eller två. Bak på förstället finns en 50 mm kula för att koppla på till exempel en kärra eller gödselspridare. Tar man av hjulen kan man sätta dit en gräsklippare eller snöblad.

skogen.tv får  du veta mer hur det fungerar.

Text och foto: Björn Svensson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb