Harry tvingas avverka 50 hektar ungskog

6 december 2006 — Det svider i skinnet, säger skogsägaren Harry Vällivaara behärskat. Undrar om staten går in här, som i Småland, frågar han sig tvivlande.

Harry tvingas avverka 50 hektar ungskog

Törskatesvampen härjar sedan fyra år i Norrbotten och vi är i Yli-Kuittasjärvi i Pajala kommun. 50 hektar som Harry Vällivaara och familjen planterade 1974 är så illa drabbade att skogen måste avverkas. Och försäkrad var den bara mot brand.
Nästan varje träd har grenar där alla barr är bruna och under stammens bark lyser det brandgult av stora sporsamlingar.
— Tänk vilka förluster, det är stora värden som står på spel, konstaterar Hans Mäkikaltio, skogsvårdskonsulent på Skogsstyrelsen som är med. Stora ytor är redan drabbade i Norrbottens län, särskilt runt Övertorneå, Pajala och Gällivare. Det är inte den vanliga törskaten som härjar utan en variant som ansetts höra hemma i södra och östra Sverige.

Skogsstyrelsen är tveksam till vad man ska göra med angripna bestånd. Trädens kamp kan pågå i tio år innan svampen har vuxit runt hela stammen och strypt allt som ligger ovanför angreppet. I brist på goda råd ligger myndigheten än så länge lågt med kraven på omplantering. Man har inte tvingat Harry Vällivaara att avverka. Men beståndet har ingen framtid, det är markägare och konsulent eniga om. Och Harry Vällivaara vågar göra en självständig bedömning. Han var skogsvårdskonsulent fram till sin pension.

Trots många angrepp är det här bara det andra beståndet i distriktet som avverkas, konstaterar Hans Mäkikaltio och berättar att Vällivaaras köpte beståndet kalavverkat och planterade de 50 hektaren.
Harry Vällivaaras skogsbruk begränsas redan av 43 hektar med naturvårdsavtal och tre nyckelbiotoper.
— Man försöker att tänka på naturen, men då blir ju det här ett extra bakslag för själva brukandet, säger han.
Men han har också en aning tur i oturen. Marken duger för fler trädslag än tall och under tallskogen har det börjat växa gran — som inte angrips. 1040 granar per hektar enligt hans egen inventering. Det räcker inte som ersättning men tillsammans med självsådd björk klarar självföryngingen lagens krav. Dessutom hann tallarna åtminstone upp i massaveds- dimension.
— Eftersom det ligger nära väg var det inte svårt att sälja. Jag fick tre anbud.
— Enligt forskningen kan skadorna öka kraftigt om tre till fem år, konstaterar Hans Mäkikaltio på Skogsstyrelsen. Hur utbredda dagens skador är vet vi först när skadorna blivit synliga och när folk har lärt sig se skadorna i skogen.

Text: Bengt Ek

Tips & Råd: Skogsstyrelsens
råd till drabbade»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb