Härliga dofter lockar till livsfarligt nättugg

23 oktober 2013 Vi ses på nätet! En uppmaning som kan bli rena dödskyssen, i alla fall om det gäller barkborrar. Det handlar om en ny metod att stoppa skadeinsekter som spanat in något virkesoffer i markerna. Ett nät som är impregnerat med bekämpningsmedel ska börja säljas i Sverige, om Kemikalieinspektionen godkänner preparatet.

Härliga dofter lockar till livsfarligt nättugg

En lockande doft, endast förnimbar om man är insekt, spred sig i skogarna söder om Jönköping när Basf, The Chemical Company, körde en nätfälledemo. Det handlar om ett giftimpregnerat nät som är så pass toxiskt att det golvar de flesta skadeinsekter, och kanske en och annan rödlistad insekt som kommer i närheten.

Basf, ett av världens största kemiföretag, har kommit med skyddsnätet som fungerar både kemiskt och mekaniskt. Kombinerat med feromoner blir det ytterst effektivt och har till och med lockat Skogma i Hammerdal att vara med om den förmodade försäljningssuccén om preparatet blir godkänt i Sverige. Om du tror på nätet, undvik hundkontakt, använd gärna skyddshandskar innan du laddar fällorna.

Den enkla modellen är ett öppet trekantstält i nät som hålls på plats med vanliga rörben. I mitten hänger en plastampull som sprider artspecifika feromoner vida omkring. Barkborrarna från de närmaste omgivningarna kommer inflygande och slår sig ner på nätet. Det är det sista de gör i sitt nu förkortade insektsliv. Kontakt med nätet, för att inte tala om ett tafatt litet gnag, är direkt dödande. Tältvarianten är en perfekt fälla som aldrig behöver tömmas eftersom insekterna faller direkt ner på marken. De blir helt enkelt föda åt förbipasserande myror eller en utsvulten fågel. Deras vidare öden har inte kartlagts, varken av Basf eller Skogma.

Vill skogsägarna skydda större volymer avverkat virke är det säkrast att gå direkt på den större modellen med giftbehandlat nät. Paketera hela vältan i väntan på vidaretransport. Tanken är att endast skadeinsekterna ska exponeras för giftet som finns invävt i det finmaskiga nätet, och för säkerhets skull även ytbehandlat med en extra överdos barkborregift.

Enligt Basf består dödseffekten vid nätkontakt i minst sex månader. Gäller alltså insekter, om en människa kommer för nära ska det maximalt uppstå lite rodnad på huden och tillfällig hosta. Kommer snart att finnas i en nätbutik nära dig, om Skogma får bestämma.   

SKOGEN 9/2013

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb