Hård fajt om Kina

15 januari 2018

Nu hurrar alla över svensk export och höga timmerpriser och enligt de flesta bedömare kommer det att hålla i sig. Men – tillåt mig resa en varning: Vid noggrann läsning av det senaste nyhetsbrevet från Wood Resources International (WRI) finns det några saker som bör uppmärksammas. 

Analytikern Håkan Ekström, som ger ut brevet, konstaterar att Kinas import har stigit med 21 procent under 2017 och att Rysslands export till landet likaledes har ökat med 21 procent bara i år. Ryssland ökar kontinuerligt sin sågverkskapacitet i Sibirien och bygger parallellt med detta ut infrastrukturen. Kortare och billigare transporter kommer att eliminera flaskhalsarna i Rysslands transporter från skog till järnväg och hamnar. 
Relationen mellan rysk skog och kinesisk industri kommer ­sannolikt att utvecklas de närmaste åren och konkurrensen om Kina-marknaden blir tuff för den svenska sågverksindustrin.

Annars ser det bra ut för svenska skogsägare. Under hösten är ­virkeslagren som lägst och i år ovanligt små. Lagren av barrsågtimmer var 2,2 miljoner kubikmeter fub, vilket är 21 procent mindre än vid samma tid förra året. Massaved uppgick till 3,4 ­miljoner kubik, 18 procent mindre än i fjol. Minskningen gäller såväl tall- och barrmassaved som gran- och lövmassaved. Minskningen gäller alla virkesbalansområden samt typ av lagringsplats.
Lagren av massaflis beräknas ha varit 0,7 miljoner kubik fub, en minskning med 15 procent jämfört med förra året.
Men varför är den statistiken bra för skogsägare och träindustrin? ”Målpopulationen utgörs av alla företag som lagrar barr­sågtimmer, massaved och massaflis; industrier, förvaltningar eller inköpsföretag. Med lager avses lager vid sågverk/förädlingsindustri, terminal eller vid bilväg,” skriver Skogsstyrelsen i en analys. Och uppgifterna om lager används som en av flera indikationer vid konjunkturbedömningar inom skogssektorn. 
Katarina Ekberg på Skogsstyrelsen är ansvarig för informationen om statistiken:
– Inte minst skogsbranschen själv är en flitig användare av statistiken. Det finns dock en brist i den. Det beror på att skogsindustrin bara är intresserad av vilka lager som finns på industrin, alltså inte vad som är utkört till vägarna eller finns i terminaler. 

Skogsstyrelsen uppskattar det till mellan 300 000 och 900 000 kubik. Vad den bristen innebär för trovärdigheten i statistiken som grund för marknadstrenden är svårt att bedöma, men eftersom skogsindustrin bara är intresserad av vad som finns på industrierna kan vi nog utgå ifrån att den inte har någon avgörande betydelse. 

SKOGEN 12/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb