Här visas träbygg på nytt sätt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Trähus med hyresrätter i Vallastaden. Foto: Erik Claesson
När nya stadsdelen Vallastaden i Linköping har boutställning i september visas flera ovanliga trähuskonstruktioner. En lösning är så flexibel att de boende kan sälja ett rum till grannen.

– En bestämd maxhöjd gör det svårare för byggherrar att välja trä som material. Vi har därför inte reglerat husens höjd i antal meter, utan bara i antalet tillåtna våningar. Det blir då möjligt att på lika villkor använda trä, ett byggmaterial som kräver dubbelt så höga bjälklag som betongteknik, förklarar områdesarkitekten Martin Nordahl på Okidoki arkitekter, i ett pressmeddelande från Linköpings kommun.

Annons
Annons

Vallastaden är en provkarta över träbyggnation där ett tiotal flerbostadshus byggts med fem nya träbyggnadssystem. Några är passivhus, ett får en stor muralmålning på fasaden och ett tredje är så flexibelt att de boende kan sälja ett rum till grannen och byta plats på balkonger och fönster.

Crowdfunding (folkfinansiering) har använts för att realisera ett fyravåningshus av trä. Samtliga är exempel på nya möjligheter att konstruera, bygga, bo i och finansiera bostäder.

Fakta  Linköpings kommun är initiativtagare till utställningen Vallastaden  2017 som äger rum 2-24  september. Då kan du vandra rakt in i 70 bostäder och ta del av lika många sätt att bo och leva.I den nya stadsdelen Vallastaden fick 40 aktörer på rekordtid  skapa tusen bostäder i en grön miljö och i blandad stil.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons