Här testas 90-tonnare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
HCT-ekipage. Foto: Sveaskog.
Sveaskog och Volvo Lastvagnar testar nu timmertransporter på upp till 90 ton. .

Bolagen har fått tillstånd av Transportstyrelsen att testköra laster på upp till 90 ton från Överkalix och från hamnen i Haraholmen till Smurfit-Kappas industriområde i Piteå. 

Annons
Annons

Med så kallade HCT-ekipage (high capacity transport) med längder upp till 32 meter och maxvikter på 90 ton, kan koldioxidutsläppen minskas med 20 procent, enligt Sveaskogs pressmeddelande.

”Att minska utsläppen från timmertransporterna är en viktig fråga för oss på Sveaskog. Eftersom tåg inte är ett alternativt överallt kan HCT-ekipage vara ett bra alternativ. Med ett ekipage med fler hjulaxlar som kan ta mer timmer kan tre ekipage lasta lika mycket som fyra ekipage av mindre modell, det minskar utsläppen per transporterat ton, säger Henrik Engman”, inköpsansvarig för transporter på Sveaskog.

Genom att transportera mer volym per ekipage minskas också bränsleförbrukningen, vilket bidrar till att kostnaderna för åkerierna minskar. 

”HCT-ekipage kan således även stärka svensk åkerinäring och framför allt den norrländska skogsindustrin, som brottas med långa avstånd till sågverk, massapappersbruk och kunder”, skriver Sveaskog.

Idag får cirka 11 procent, 1 180 mil, av det statliga vägnätet trafikeras av transporter upp till 74 ton med maxlängden 25,25 meter.

Samtliga vägar som Sveaskog ansvarar för, cirka 4 300 mil, är godkända för 74-tonnare. 

 

 

Publicerad:
 • ”Andelen skyddad skog överdrivs”

  Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.
 • Annons
 • Vintriga skogsprojekt i podden

  Kategorier: Skogspodden
  I avsnitt 61 av Skogspodden pratas om  vinterns skötselprojekt i skogen. Dessutom bjuds på några personliga tabbar.
 • Virkesstudion #22 – Marknadsrapporter

  Kategorier: Virkesstudion #22
  Virkesstudion tar upp den senaste tidens marknadsrapporter. De ställer frågan: Är skogsägare obotliga optimister?
 • Annons
 • Nu finns nya data om skogen

  Kartor med uppdaterad information om exempelvis trädhöjd och virkesförråd finns nu tillgängliga för berörda skogsägare. Datan kommer från den pågående laserskanningen och omfattar hittills en femtedel av Sveriges skogar.
 • Snart kan du köpa en Skogis-gran

  Snart börjar jägmästarstudenter från Skogis sin traditionsenliga julgransförsäljning i Stockholm.
 • Annons