Här stiger virkespriserna mest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Priserna på massaved och sågtimmer steg med fyra respektive två procent under andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet 2018.

Skogsstyrelsens senaste kvartalsstatistik visar också att prisökningarna skiljer sig åt från norr till söder. De största prisökningarna finns i mellersta Sverige. Massavedspriserna steg med tre procent i region Nord medan de steg med sex procent i region Mellan och två procent i region Syd.

Annons
Annons

Sågtimmerpriserna visar mindre förändringar och steg med en procent i region Mellan samtidigt som de var oförändrade i både region Syd och Nord.

Jämfört med samma period förra året är ökningarna större. Då steg massavedspriserna med 12 procent jämfört med andra kvartalet 2017. Massavedspriserna i region Nord steg med sex procent, med 13 och 12 procent i region Mellan respektive region Syd. Jämfört med andra kvartalet 2017 steg även sågtimmerpriserna med sju procent. Priserna steg med fem procent i region Nord, med sex procent i region Mellan medan de steg med sju procent i region Syd.

Fakta regionindelning: Med region Nord menas Norrbotten, Västerbotten, Jämtland (inte Härjedalen) och Västernorrland.
Region Mellan syftar på Härjedalen, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Skaraborg, Göteborg och kommunerna Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Färgelanda och Mellerud.
Region Syd är kommunerna Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Alingsås, Ale, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Mark, Svenljunga och Tranemo. Länen Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Gotland, Halland och Skåne.

 

För mer information: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/andra-kvartalet-stigande-priser-pa-massaved-och-sagtimmer/

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Torkan tog många plantor

  Den extremt varma sommaren har gjort att många skogsplantor i de värmländska skogarna torkat. Det visar de skadebesiktningar som Skogsstyrelsen gjort.
 • Annons
 • Så gick det för banbrytande skogsbruk

  Föreningen Skogens Höstexkursion 2018 inleddes med historien om trakthyggets fader Joel Wretlind och dagarna tillbringades i hans fotspår i Malå och Lycksele. Utöver Föreningen Skogen var Sveaskog exkursionsvärd. 
 • Förarlös timmerbil

  Förarlöst om två år?

  TRANSPORT. En batteri­driven timmerbil utan förare kan fara fram på vägarna redan 2020. Det hoppas det svenska företaget Einride.
 • Annons
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Annons