Här steg sågtimmerpriserna mest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stigande sågtimmerpriser märktes mest i Mellansverige och minst i norr under det första halvåret 2021, uppger Virkesbörsen.

Tydligast var prisuppgången i Mellansverige där priserna på sågtimmer steg 20–30 procent i genomsnitt. Lokalt har priserna stigit ännu mer, enligt ett pressmeddelande från Virkesbörsen.

Annons
Annons

Men byggboom och virkesbrist avspeglar sig i stigande sågtimmerpriser i nästan hela landet. För massaved märktes prisökningar främst i söder och då med en genomsnittlig ökning som var lägre än för sågtimmer (se tabell nedan).

Jämförelsen görs av samtligt publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Skogsägare får normalt tillägg och premier utöver listorna, påpekar man i ett pressmeddelande.

 – Det är intressant att följa utvecklingen på virkesmarknaden just nu. Lite oväntat skapade coronapandemin en byggboom som drivit upp efterfrågan på sågade trävaror både i och utanför Sverige. Det har i sin tur drivit upp virkespriserna till skogsägarna framförallt i Mellansverige. Det tror vi beror på att det finns många köpande bolag som söker virke i den regionen just nu, samt att många köpare är beredda att sträcka sig lite längre från industrin för att klara sin råvaruförsörjning, kommenterar Adam Aljaraidah, vd för Virkesbörsen.

Tabell från Virkesbörsen.

Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons