Här steg sågtimmerpriserna mest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stigande sågtimmerpriser märktes mest i Mellansverige och minst i norr under det första halvåret 2021, uppger Virkesbörsen.

Tydligast var prisuppgången i Mellansverige där priserna på sågtimmer steg 20–30 procent i genomsnitt. Lokalt har priserna stigit ännu mer, enligt ett pressmeddelande från Virkesbörsen.

Annons
Annons

Men byggboom och virkesbrist avspeglar sig i stigande sågtimmerpriser i nästan hela landet, hävdar de. För massaved märktes prisökningar främst i söder och då med en genomsnittlig ökning som var lägre än för sågtimmer (se tabell nedan).

Jämförelsen görs av samtligt publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Skogsägare får normalt tillägg och premier utöver listorna, påpekar man i ett pressmeddelande.

 – Det är intressant att följa utvecklingen på virkesmarknaden just nu. Lite oväntat skapade coronapandemin en byggboom som drivit upp efterfrågan på sågade trävaror både i och utanför Sverige. Det har i sin tur drivit upp virkespriserna till skogsägarna framförallt i Mellansverige. Det tror vi beror på att det finns många köpande bolag som söker virke i den regionen just nu, samt att många köpare är beredda att sträcka sig lite längre från industrin för att klara sin råvaruförsörjning, kommenterar Adam Aljaraidah, vd för Virkesbörsen.

Tabell från Virkesbörsen.

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons