Här steg sågtimmerpriserna mest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stigande sågtimmerpriser märktes mest i Mellansverige och minst i norr under det första halvåret 2021, uppger Virkesbörsen.

Tydligast var prisuppgången i Mellansverige där priserna på sågtimmer steg 20–30 procent i genomsnitt. Lokalt har priserna stigit ännu mer, enligt ett pressmeddelande från Virkesbörsen.

Annons
Annons

Men byggboom och virkesbrist avspeglar sig i stigande sågtimmerpriser i nästan hela landet, hävdar de. För massaved märktes prisökningar främst i söder och då med en genomsnittlig ökning som var lägre än för sågtimmer (se tabell nedan).

Jämförelsen görs av samtligt publikt redovisade skogsbolag med offentliga prislistor. Skogsägare får normalt tillägg och premier utöver listorna, påpekar man i ett pressmeddelande.

 – Det är intressant att följa utvecklingen på virkesmarknaden just nu. Lite oväntat skapade coronapandemin en byggboom som drivit upp efterfrågan på sågade trävaror både i och utanför Sverige. Det har i sin tur drivit upp virkespriserna till skogsägarna framförallt i Mellansverige. Det tror vi beror på att det finns många köpande bolag som söker virke i den regionen just nu, samt att många köpare är beredda att sträcka sig lite längre från industrin för att klara sin råvaruförsörjning, kommenterar Adam Aljaraidah, vd för Virkesbörsen.

Tabell från Virkesbörsen.

Publicerad:
 • Så stort är hyggesfritt skogsbruk

  För första gången har Skogsstyrelsen tagit fram statistik över hyggesfritt skogsbruk. Den visat att det bedrevs på 644 000 hektar förra året.
 • Annons
 • ”Låt oss jobba tillsammans för frivilligt skydd”

  Norra Skog vill att politiker och myndigheter ska jobba tillsammans med skogsägarföreningarna för att hitta vägar att skydda skog på frivillig väg. Vi kan lära av Norge, anser de.
 • Större areal anmäld för avverkning i år

  Den totala arealen som anmäldes för avverkning under årets första åtta månader var 8 procent större än under samma period förra året.
 • Annons
 • Brett om biodiversitet i ny bok

  Kategorier: biologisk mångfald, SLU
  En ny antologi från SLU visar vad som ryms inom det breda begreppet biologisk mångfald – och ger förslag på  lösningar för att bevara den.
 • "Sverige behöver en hjortskadeinventering” 

  Kategorier: viltbetesskador, Kronhjort
  Skador orsakade av hjort är ett välkänt problem i Götaland, men även i norr drabbas allt fler skogsägare. Främst av en växande kronhjortsstam. Hur illa det är vet ingen – det finns ingen nationell kartläggning. 
 • Annons