Hur överlever man på fyrtio hektar varav trettio är skog? Håkan Strotz är jägmästare, skogsägare, företagare och föreläsare – bland mycket annat. Under jägmästarutbildningen på 1990-talet köpte han gården i Östergötland där han nu driver företaget Urnatur tillsammans med sin fru Ulrika Krynitz och deras familj.
– Vi hugger inte ned skogen, i stället sköter vi den och våra marker så att människor vill komma hit, bo, äta och vara här. Just detta är de beredda att betala ordentligt för, vilket gör att vi kan leva på företaget, säger Håkan.
– Vi ville inte finansiera köpet genom att sopa ner skog. Då måste man tänka annorlunda i allt, både när det gäller vårt privata liv och gårdens. Det blir en livsstil.
– Skogens roll är att förse oss med det vi behöver till husbehov och dessutom den biologiska mångfalden, säger Håkan och Ulrika.
Familjen driver en gård med bland annat uppfödning av pälsfår och Skogseremitaget, ett så kallat retreat som vill erbjuda skogsupplevelser för både privatpersoner och företag i form av till exempel konferenser.
Hade gården skötts enligt vad Håkan en gång lärde sig på SLU skulle den på ett år ge en omsättning som kanske motsvarar två månadslöner.
– Vi omsatte en miljon för ett par år sen och har ökat omsättningen sedan dess,
och det är min poäng: Man kan vara affärsmässig, tänka nytt, och inte bara satsa på massaved, säger Håkan Strotz.
Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer