Här står skogen och omsätter miljoner

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Trädkoja
Ekoturism och upplevelsebransch kan till och med säkra biologisk mångfald, om vi gör på rätt sätt, menar Håkan Strotz.
EKOTURISM Ett sätt att öka skogens värde kan vara att inte producera för avverkning. För Håkan Strotz och Ulrika Krynitz har turism och upplevelser blivit ett miljon­företag.

Hur överlever man på fyrtio hektar varav trettio är skog? Håkan Strotz är jägmästare, skogsägare, företagare och föreläsare – bland mycket annat. Under jägmästar­utbildningen på 1990-talet köpte han ­gården i Östergötland där han nu driver företaget Urnatur tillsammans med sin fru Ulrika Krynitz och deras familj.

Annons
Annons

– Vi hugger inte ned skogen, i stället ­sköter vi den och våra marker så att ­människor vill komma hit, bo, äta och vara här. Just detta är de beredda att betala ordentligt för, vilket gör att vi kan leva på företaget, säger Håkan.
– Vi ville inte finansiera köpet genom att sopa ner skog. Då måste man tänka annorlunda i allt, både när det gäller vårt privata liv och gårdens. Det blir en livsstil.

Håkan Strotz och Ulrika Krynitz– Skogens roll är att förse oss med det vi behöver till husbehov och dessutom den biologiska mångfalden, säger Håkan och Ulrika.

Familjen driver en gård med bland annat uppfödning av pälsfår och Skogseremitaget, ett så kallat retreat som vill erbjuda skogsupplevelser för både privatpersoner och företag i form av till exempel konferenser.

Hade gården skötts enligt vad Håkan en gång lärde sig på SLU skulle den på ett år ge en omsättning som kanske motsvarar två månadslöner.
– Vi omsatte en miljon för ett par år sen och har ökat omsättningen sedan dess, 
och det är min poäng: Man kan vara affärsmässig, tänka nytt, och inte bara satsa på massaved, säger Håkan Strotz.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons