Här står skogen och omsätter miljoner

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Trädkoja
Ekoturism och upplevelsebransch kan till och med säkra biologisk mångfald, om vi gör på rätt sätt, menar Håkan Strotz.
EKOTURISM Ett sätt att öka skogens värde kan vara att inte producera för avverkning. För Håkan Strotz och Ulrika Krynitz har turism och upplevelser blivit ett miljon­företag.

Hur överlever man på fyrtio hektar varav trettio är skog? Håkan Strotz är jägmästare, skogsägare, företagare och föreläsare – bland mycket annat. Under jägmästar­utbildningen på 1990-talet köpte han ­gården i Östergötland där han nu driver företaget Urnatur tillsammans med sin fru Ulrika Krynitz och deras familj.

Annons
Annons

– Vi hugger inte ned skogen, i stället ­sköter vi den och våra marker så att ­människor vill komma hit, bo, äta och vara här. Just detta är de beredda att betala ordentligt för, vilket gör att vi kan leva på företaget, säger Håkan.
– Vi ville inte finansiera köpet genom att sopa ner skog. Då måste man tänka annorlunda i allt, både när det gäller vårt privata liv och gårdens. Det blir en livsstil.

Håkan Strotz och Ulrika Krynitz– Skogens roll är att förse oss med det vi behöver till husbehov och dessutom den biologiska mångfalden, säger Håkan och Ulrika.

Familjen driver en gård med bland annat uppfödning av pälsfår och Skogseremitaget, ett så kallat retreat som vill erbjuda skogsupplevelser för både privatpersoner och företag i form av till exempel konferenser.

Hade gården skötts enligt vad Håkan en gång lärde sig på SLU skulle den på ett år ge en omsättning som kanske motsvarar två månadslöner.
– Vi omsatte en miljon för ett par år sen och har ökat omsättningen sedan dess, 
och det är min poäng: Man kan vara affärsmässig, tänka nytt, och inte bara satsa på massaved, säger Håkan Strotz.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons