Här står skogen och omsätter miljoner

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Trädkoja
Ekoturism och upplevelsebransch kan till och med säkra biologisk mångfald, om vi gör på rätt sätt, menar Håkan Strotz.
EKOTURISM Ett sätt att öka skogens värde kan vara att inte producera för avverkning. För Håkan Strotz och Ulrika Krynitz har turism och upplevelser blivit ett miljon­företag.

Hur överlever man på fyrtio hektar varav trettio är skog? Håkan Strotz är jägmästare, skogsägare, företagare och föreläsare – bland mycket annat. Under jägmästar­utbildningen på 1990-talet köpte han ­gården i Östergötland där han nu driver företaget Urnatur tillsammans med sin fru Ulrika Krynitz och deras familj.

Annons
Annons

– Vi hugger inte ned skogen, i stället ­sköter vi den och våra marker så att ­människor vill komma hit, bo, äta och vara här. Just detta är de beredda att betala ordentligt för, vilket gör att vi kan leva på företaget, säger Håkan.
– Vi ville inte finansiera köpet genom att sopa ner skog. Då måste man tänka annorlunda i allt, både när det gäller vårt privata liv och gårdens. Det blir en livsstil.

Håkan Strotz och Ulrika Krynitz– Skogens roll är att förse oss med det vi behöver till husbehov och dessutom den biologiska mångfalden, säger Håkan och Ulrika.

Familjen driver en gård med bland annat uppfödning av pälsfår och Skogseremitaget, ett så kallat retreat som vill erbjuda skogsupplevelser för både privatpersoner och företag i form av till exempel konferenser.

Hade gården skötts enligt vad Håkan en gång lärde sig på SLU skulle den på ett år ge en omsättning som kanske motsvarar två månadslöner.
– Vi omsatte en miljon för ett par år sen och har ökat omsättningen sedan dess, 
och det är min poäng: Man kan vara affärsmässig, tänka nytt, och inte bara satsa på massaved, säger Håkan Strotz.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons